Telte

Er du på udkig efter et telt til din næste vandretur, familieferie, festival eller bilferie? I Spejder Sport har vi et stort udvalg af telte til alle formål, uanset om du mangler et solotelt eller et stort forsamlingstelt.

Læs mere om telte og materialer nederst på siden.

Telte til alle formål

I moderne telte er funktionalitet, vægt og holdbarhed optimeret til det yderste, men hvordan finder man det rigtige telt? I første omgang kommer det an på, hvor du skal hen og hvilken ferieform, du foretrækker.

Derfor har vi inddelt vores udvalg af telte i følgende kategorier:
 1. Letvægtstelte
  Blandt vores letsvægtstelte kan du finde fjeldtelte, cykeltelte og super minimalistiske telte til den ultimative gramjæger eller solovandrer. Er du på jagt efter et 1-personers telt til f.eks. cykelbrug eller solovandring, kan du med fordel vælge et telt med mindre apsis og færre stænger.

 2. Camping- og familietelte
  Til familiebrug anbefaler vi et campingtelt i tunnelkonstruktion. Denne type af familietelt er relativ nemt og hurtigt at sætte op og pille ned. Bor I fast på samme campingplads i en længere periode, kan I med fordel vælge et større telt – f.eks. et 4-personers telt eller 6-personers telt.

 3. Festivaltelte
  Vores festivaltelte er billigere telte, der alligevel er lavet til at kunne klare mosten, hvis himlen åbner sig under festivalen. Samtidig er vores festivaltelte PFC-fri, hvilket vil sige, at de er mere miljøvenlige end de helt billige festivaltelte, der ofte er lavet med det skadelige stof PFC.

 4. Spejdertelte og store telte
  Til spejderlejren og den store familiekomsammen har vi lækre bomuldstelte, rummelige lavvuer og store selskabstelte, der kan rumme lidt af hvert. Skal du holde et udendørsarrangement i regnvejr eller kraftig solskin finder du her også en pavillon, der kan dække op til 50 personer.

Hvad er vandsøjletryk?

Vandsøjletrykket er et tal for, hvor vandtæt et materiale er. På vores telte er der opgivet to vandsøjletryk – ét for teltdugen og ét for bunden. Bunden har ofte det højeste vandsøjletryk, da den bliver presset ned mod den fugtige jord og skal holde vandet ude, selv når man sidder på bunden i teltet.

Man siger, at et materiale er vandtæt, hvis det har et vandsøjletryk på mellem 1500 og 2000 mm. Problemet med vandsøjletrykket er, at der ikke er en fælles standard for, hvor og hvordan det måles i produktionen. Derfor kan telte af forholdsvis ringe kvalitet godt have et højt vandsøjletryk, mens telte af høj kvalitet sagtens kan have et forholdsvist lavt vandsøjletryk.

Nylon eller polyester?

Nylon og polyester er de mest anvendte materialer til telte. Nylon er dyrest, men også stærkest og kan derfor laves tyndt og let. Ulempen ved nylon er, at materialet strækker sig, når det får meget fugt. Dermed kan en ekstra opspænding af barduner være nødvendig i regnvejr.

Mange telte er lavet af RipStop nylon eller polyester. Det betyder, at stoffet er vævet, så eventuelle revner ikke bliver større af sig selv og lettere kan repareres. Dette ses som små tern på teltdugen.

Silikoniseret eller PU-coated?

Telte med oversejl af nylon er ofte gjort vandtætte med silikone. Processen er kompliceret, men lidt forenklet handler det om at imprægnere hver tråd i nylonen med silikone, inden stoffet væves.

Det giver et fantastisk stærkt materiale, som både er vandtæt og væsentlig lettere end andre materialer. Silikonen er samtidig et UV-filter, så nylonen bedre kan klare de stærke stråler fra solen.

Polyester er et tungere materiale, som ofte er belagt med en vandtæt PU-film på indersiden. Denne proces er tungere, men giver stadig et rigtig godt og solidt oversejl til mange formål.

Hvad med sømmene?

Kvaliteten af sømme er en undervurderet faktor i forhold til kvaliteten af et telt. Er sømmen ikke ordentlig, vil det være her, teltet først giver efter. Sømmene er også det sted, hvor teltet ofte bliver utæt.

PU-belagte telte har som hovedregel tape siddende på indersiden af sømmen, som holder den helt tæt. Den er nem at reparere med lim eller en såkaldt Seam Sealer.

Silikoniserede telte er så glatte af silikone-imprægneringen, at man ikke kan få tape til hæfte. Derfor bruger de fleste producenter en polyestertråd, der er omviklet med bomuld. Når det regner, udvider bomulden sig og lukker af for vandet.

Vil du gøre sømmene ekstra tætte på dit silikoniserede telt så brug Silicone Seam Sealer, der kan hæfte på det.

Kondensproblemer?

I de bedste telte har god ventilation høj prioritet. Når du benytter teltet, afgives fugt via udånding og sved, men også den fugtige jord og madlavning afgiver vand og damp.

Fugten sætter sig som kondens på indersiden af teltet. Man kommer af med kondensen ved at lufte ud, og det er her, ventilationskanalerne kommer i spil.

Det er vigtigt, at man sørger for god udluftning, og at teltet placeres, hvor jorden er så tør som muligt. Det kan også være en god idé at benytte et fuldt dækkende footprint til at lægge under teltet for at undgå fugt i at trænge op fra jorden.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om telte og materialer, kan du læse vores artikel Værd at vide om telte her. Har du helt styr på, hvilken slags telt, du vil have, men er du i tvivl om, hvor meget det kommer til at fylde i rygsækken, er du velkommen til at kigge forbi en af vores butikker og se teltet med egne øjne.
Betalingsmuligheder:
Betalingsmuligheder