Sådan gør du din rygsæk let

rygsæk let som en fjer

Skal du afsted i længere tid eller gider du bare ikke slæbe rundt på unødvendige kilo. Du får her den ultimative guide til, hvordan du gør din rygsæk så let som mulig. Man kan hurtigt bruge mange tusinde kroner på smart vandreudstyr og letvægtsgrej, men der findes også andre måder, man kan minimere vægten af sin oppakning på uden, at det koster en bondegård.



Letvægtsgrej vs. traditionelt grej – Hvad skal jeg vælge?

En let rygsæk er skøn at have på ryggen – specielt, når man er afsted på længere vandringer i krævende terræn. I sådanne situationer fristes man hurtigt til at tro, at der kun er fordele ved at få en så let rygsæk som muligt, men der er en bagside af medaljen.

Når du går ned i vægt, går du i nogle tilfælde også ned på holdbarhed. Du bør derfor nøje opveje fordelene og ulemperne ved en letvægtsrygsæk, før du gør dine investeringer i det lette grej.

Letvægtsgrej

Fordele

  • Det er let! Du vil føle dig flyvende, når din taske kun vejer det halve af, hvad den plejer. Du vil samtidig spare en masse energi, du kan bruge til at gå længere, komme hurtigere fremad eller bare nyde, når du om aftenen rundt om bålet ikke er helt flad.

  • Komfort for ryg, ben og sjæl. Din ryg og dine ben vil takke dig for at have pakket let. De vil blive mindre trætte, hvilket gør, at du både fysisk og mentalt vil have mere gåpåmod.

  • Mindre risiko for skader. Når du pakker let, vil belastningen på dine led og knogler være mindre, både når du går og hvis du skulle vrikke om eller falde. Du vil samtidig have lettere ved at forcere udfordrende passager og risikoen for at komme til skade er derfor minimeret.

 

Ulemper

  • Letvægtsgrej er ofte dyrt. Du bør derfor overveje, hvor ofte du vil komme til at bruge grejet. Et godt tip er, at lægge pengene der, hvor det virkelig giver noget. Derfor bør du prioritere de store og tunge ting i rygsækken; telt, sovepose og rygsækken selv. Her er der virkelig nogle kilo at spare.

  • Fordi alt skal være så let som muligt, er alt overflødigt skåret fra. Det kan være på bekostning af funktioner og kvalitet. Mange moderne letvægtsprodukter kan dog langt hen ad vejen godt konkurrere med det traditionelle grej. Undersøg altid nøje, hvad grejet kan og ikke kan, før du tager afsted.

  • For at gøre din rygsæk så let som muligt, må du af og til gå på kompromis med de ting, du tager med. Det kan være sjovt at udfordre sig selv og se hvor lidt, man kan klare sig med. Husk dog aldrig at gå på kompromis med sikkerhedsudstyret.



Traditionelt grej

Fordele

  • Lavet i holdbare materialer. Da der ikke er sparet på vægten i de materialer, der er blevet brugt til det traditionelle gear, er du sikker på at få grej, der er lavet til at holde. Stor slidstyrke og holdbarhed er det, der kendetegner traditionelt gear.

  • Medbragt komfort. Når du ikke vejer hver enkelt ting, der bliver pakket i rygsækken, har du rig mulighed for at medbringe alle de ting, der giver ekstra luksus på turen. Den komfort, du misser ved at medbringe en tungere rygsæk, kan du derfor opveje for her.

  • Fås i alle prisklasser. Traditionelt gear behøver ikke at ruinere dig. Selvfølgelig kan du få dyrt grej, der kan det hele og holder for evigt, men for de fleste vil det være nok at investere i noget af det billigere grej, der ikke koster en bondegård. Modsat meget letvægtsgear kan traditionelt grej fås i alle prisklasser, så alle kan være med.

Ulemper

  • Hårdt arbejde. Det er logik for burhøns, at det er hårdere at bære en tung rygsæk end en let, og hvis du skal ud og gå langt, kan de få kilo til forskel hurtigt løbe op.

  • De ekstra kilo på ryggen øger ikke kun risikoen for rygsmerter – Du risikerer også en forværret skade, hvis du vrikker om på foden med en tung rygsæk end med en let. De ekstra kilo på ryggen lægger nemlig ekstra vægt på led og knogler. Særligt knæene bliver meget belastede af den ekstra vægt, når du går i kuperet terræn, og har du svage knæ bør du derfor overveje et knæbind eller færre kilo i rygsækken.

  • Langsomt tempo. Med de ekstra kilo på ryggen, vil du skulle bruge mere energi på hvert skridt, du tager, hvilket betyder, du vil gå langsommere og/eller kortere og derved opleve mindre på turen.

Der er altså fordele og ulemper ved både letvægtsgrej og en traditionel oppakning. Er du stadig ikke helt overbevist om, hvor stor forskellen er, får du her et eksempel på, hvad bare 10 kg til forskel kan gøre for din tur:

En person på 70 kg, der går 5 km/t med en rygsæk på 20 kg forbrænder 40 kalorier mere i timen end en, der kun går med 10 kg. Går du seks timer om dagen løber dette op i 240 kalorier. Dette lyder måske ikke af meget, men i løbet af en uge, bliver dette til dele 1680 kalorier! Det er en masse energi, du kunne have brugt på alt muligt andet.


Tip:
 Vil du se, hvor mange kalorier du kan spare, kan du regne det ud her

 

Hvornår er en rygsæk let?

Alt er relativt – Dette gælder også, når det kommer til vægten af din rygsæk. Hvad der for en toptrænet bodybuilder er let, vil helt sikkert være tungt for et barn i skolealderen. Derfor er der ikke et definitivt svar på, hvor meget en rygsæk skal veje, da det kommer an på både fysik og kondition.

En god tommelfingerregel er dog, at din rygsæk aldrig bør veje mere end 1/3 af din kropsvægt. Det vil sige, at hvis du vejer 60 kg, bør din rygsæk max veje 20 kg. Ellers bliver det hurtigt en lang og hård tur.


Skal vi alligevel sætte tal på, hvornår rygsækken er let, kunne se sådan ud:

  • Minimalist – Under 5,5 kg
  • Ultralight – Under 9 kg
  • Lightweight - Under 13,5 kg
  • Plus/deluxe – Over 13,5 kg

Er du i tvivl om, hvor meget du kan bære? Pak rygsækken med det, du ville tage med på tur og gå en tur hjemme i villakvarteret eller den nærliggende skov. Så får du en fornemmelse af, hvor meget du kan holde ud at have på ryggen, samtidig med at du får gået skoene til og trænet op til turen.

 

Vælg og indstil din rygsæk korrekt

Uanset om du ønsker en letvægtsrygsæk eller en mere robust vandrerygsæk, er det vigtigt, du finder en rygsæk, der sidder godt og passer til dit behov. Hvis du kun skal afsted et par dage med minimal oppakning, behøver du ikke slæbe en stor 70 liters vandrerygsæk med.

Til gengæld er det godt med en rygsæk, der er stor nok til at rumme alt dit grej, når du skal på en længere tur, så du ikke skal have grej til at flagre rundt på ydersiden af rygsækken, fordi der ikke er plads nok nede i den.

 

Derudover kan du få rygsækken til at føles lettere og samtidig minimere risikoen for skader ved at indstille den korrekt. Start med at løsne alle stropper og fyld rygsækken, så den har ca. samme vægt, som når den skal med på tur.

Hele vejen igennem tilpasningen af din rygsæk, er det vigtigt, du føler efter, hvad der føles rigtigt for dig. Vi er alle forskelligt bygget, og du skal indstille din taske efter din egen kropsbygning, så den sidder rart. Derved vil rygsækken føles lettere, og du minimerer risikoen for skader.


Læs ogsåSådan indstiller du din rygsæk

 

Pak rygsækken korrekt

Det er vigtigt, du overvejer, hvad du skal, før du pakker din rygsæk. Skal du på overlevelsestur med drengene, behøver du for eksempel ikke at slæbe luksusting som siddepude og hårprodukter med.

Samtidig er det vigtigt, at du pakker din rygsæk korrekt. For at din rygsæk skal føles så let som muligt, bør du fordele indholdet, så det tungeste grej ligger ind mod ryggen. Dette er i alt sin simpelhed på grund af vægtstangsprincippet, der gør, at tingene vil føles tungere, hvis de er længere væk fra din krop.

 

13 tricks til færre kilo i rygsækken

Der findes som sagt en masse tricks til at få din rygsæk lettere, når du skal på tur. Vi har samlet vores bedste guldkorn til dig her, så du kan nyde godt af en let oppakning næste gang, du skal afsted.

  1. Drop hovedpuden.
    Fyld i stedet dit soveposehylster med tøj – Så får du samme komfort som med en pude, men uden at skulle slæbe de overflødige kilo med.

  2. Klæd dig i merinould.
    Merinould har en særlig evne til ikke at lugte af sved, fordi bakterierne, som udskiller svedlugten, har svært ved at gro i merinouldens fibre. Derfor kan du have det samme tøj på flere dage i træk og derved minimere mængden af tøj, du skal slæbe med (og mængden af vasketøj, når du kommer hjem).

  3. Vend underbukserne på vrangen eller brug trusseindlæg.
    Hvis der går sport i at minimere kiloene, kan du vælge strategien med at vende underbukserne på vrangen og tage dem på igen dagen efter. På denne måde kan du halvere antallet af underbukser, du får brug for på turen. En anden taktik er at bruge trusseindlæg. Medbringe indlæg svarende til det antal dage, du skal være afsted og skift en gang om dagen (her kan det dog stadig være en god idé at medbringe et enkelt par skifteunderbukser eller to).

  4. Rul gaffa rundt om vandflasken.
    Hvis du er typen, der fikser alt med gaffa og ikke kan overleve en tur uden, kan det hurtigt blive en tung omgang. Til gengæld kan du, hvis du ruller den mængde gaffa, du skal bruge, rundt om den vandflaske, du alligevel skal have med, spare både plads og vægt i rygsækken.

  5. Pak mad i portionsanrettede poser.
    I stedet for at slæbe kilovis (eller gramvis) af ubrugelig emballage med på turen, kan du med fordel pakke din mad i små, genanvendelige poser og andet genbrugeligt emballage. På denne måde kan du portionsanrette din mad og slipper derved både for madspild og skrald på turen. Du kan med fordel medbringe emballage, du kan bruge til andre ting i løbet af turen, fx poser med genluk, som du kan samle birkebark til bålet i.

  6. Erstat teltet med en tarp.
    En tarp er en teltflage med huller langs kanten, ligesom en presenning. Er I to afsted, kan I med fordel medbringe en Asivik tarp på 3 x 4 meter. Tarpen kan enten hænges over en snor, der går imellem to træer, eller den kan laves til en bivuak, der hviler på en tyk gren eller dine medbragte vandrestave.

  7. Erstat hjemmelavet mad med frysetørret mad.
    I stedet for at medbringe en masse ingredienser og udstyr til at tilberede mad på turen, kan du med fordel medbringe frysetørret mad. Maden kommer i portionsanretninger og tilberedes direkte i posen, så du behøver kun medbringe en spork til at røre rundt og spise med.

  8. Udregn dit forbrug af brændstof.
    Gas og sprit vejer godt til i rygsækken og det kan derfor være en god idé at regne ud, hvor stort dit brændstofforbrug er og så kun tage den mængde brændstof med, du kommer til at bruge. Hvor meget brændstof, du bruger, afhænger bl.a. af hvilken brænder, du bruger, og vindforholdene der, hvor du bruger din brænder. Du kan derfor med fordel prøve dig frem for at se, hvor meget brændstof netop din brænder bruger.


    Gas

    Bruger du gas, og ved du hvor meget vand, du i gennemsnit kommer til at bruge om dagen, kan du prøve at tage tid på, hvor lang tid det tager, at opvarme denne mængde vand. En Trangia bruger ca. 150 gram gas i timen, og du kan derfor gange antallet af minutter, du har brænderen tændt med 2,5 for at regne ud, hvor mange gram gas, du bruger. Gang dette med antal dage, du er afsted.

    Hvis du bruger Trangia, er en god tommelfingerregel, at der bruges ca. 50 gram gas pr. person om dagen, når der koges vand til to portioner frysetørret mad og 0,5 liter kaffe om dagen.


    Sprit

    Bruger du sprit, kan du afmåle hvor mange centiliter, du bruger til at opvarme den mængde af vand, du skal bruge dagligt. Gang dette med antal dage, du skal afsted og pak denne mængde i rygsækken.

    Med sprit bruger du ca. 0,5 liter pr. uge per person.


    Bonusinfo: Skal du smelte sne, skal du regne med at bruge ca. 50% mere brændstof.


  9. Skær overflødige remme og spænder væk.
    De fleste rygsække kommer med et væld af kompressionsstropper og remme. Når du har brugt din rygsæk et par gange, vil du sikkert opdage, at der er en del af disse remmer, du aldrig har haft (eller kommer til at få) i brug. Disse kan du med fordel skære væk, så du minimerer rygsækkens vægt og samtidig kommer af med de generende, overflødige remme og spænder.

  10. Skab overblik over vægten i Excel.
    Se hvor rygsækkens store vægtsyndere er ved at veje hver enkelt genstand. Regn rygsækkens samlede vægt ud og vær kritisk omkring, hvad der skal med, og hvad der skal blive hjemme. Det kan være fristende at pakke den ekstra fleece-trøje, når nu der er plads til den i rygsækken, men hvis du i forvejen har en trøje i merinould med, og fleecen vejer 500 gram, er det måske ikke så god en idé alligevel.

  11. Skriv ned, hvad du ikke har brugt.
    Hver gang du kommer hjem fra en tur i det grønne, bør du skrive ned, hvad du ikke har brugt på turen. Hvis du efter 3 ture stadig ikke har haft tandbørsten i brug, så kommer du uden tvivl heller ikke til at bruge den på næste tur.

  12. Bær ikke vandet for langt.
    Vand vejer godt til i rygsækken og du bør derfor ikke slæbe det længere end højest nødvendigt. Er du afsted i områder med mange vandløb eller vandposter, kan du måske nøjes med kun at fylde din camelbag halvt op. Undersøg eventuelt på forhånd hvor langt, der er imellem hver vandpost og planlæg ruten derefter.

  13. Halvér din tandbørste.
    Er du helt ekstrem omkring vægtbesparelse, kan du spare det sidste gram ved at skære din tandbørste over i halv. Lav den lige præcis lang nok til, at du kan holde på skaftet og børste tænder og lad den overflødige del blive hjemme.

9 stykker letvægtsgrej du bør investere i

Du får selvfølgelig ikke en artikel om optimering af oppakningens vægt uden at få et par tips og tricks om noget af det fedeste letvægtsgrej på markedet.

Selvom noget af letvægtsudstyret ligger i den dyre ende, kan det godt betale sig at investere i det gode grej. Du får hele vejen igennem en god kvalitet og den lette følelse, du får, når du tager din lette rygsæk på fjeldvandringens tredje dag, er uvurderlig.

 

  • Silkelagenpose til de kolde nætter.
    Hvis du synes, at den lette sommersovepose er et par grader for kold, men gruer for at slæbe den tunge vintersovepose med, kan du spare et par hundrede gram ved at supplere sommersoveposen med en lagenpose i uld og lade vintersoveposen blive hjemme.

    Ikke nok med at uldlagenposen blød, strækbar og temperaturregulerende – Den beskytter også din sovepose og er noget nemmere at vaske end hele posen er.

    Vægt: 130 gram.


  • Køkkengrej i letvægtsudgave.
    Hvis du absolut skal lave mad på turen, anbefaler vi, du medbringer et lille, kompakt køkkensæt. Eksempelvis et Letvægtskøkkensæt fra GSI, som kommer med både paletkniv, grydeske, beholder til olie og opvaskemiddel, krydderibeholder, viskestykke og grydesvamp.

    Vægt: 105 gram
    .


  • Gaskomfur på under 100 gram.
    Har du fulgt vores råd om at medbringe frysetørret mad på turen, og skal du derfor kun bruge en gasbrænder til at koge vand til din mad, kan du med fordel medbringe Optimus Crux gasbrænder. Denne brænder har en kogetid på omkring 3 minutter for en liter. Derudover får du den i en pose af neopren og mesh, så du kan fæstne gasbrænderen i hulrummet under gasdåsen efter brug.

    Vægt: 89 gram.


  • Blød vandflaske.
    En almindelig vandflaske eller drikkedunk vejer ikke meget, tænker du nok. Men faktisk kan der være flere hundrede gram at spare ved at skifte flasken i hård plast ud med en blød vandflaske. Samtidig sparer du med denne plads i tasken, når flasken er tom.

    Vægt: 40 gram.


  • Komfortabel stol i letvægtsudgave.
    Kan du ikke undvære komfort på turen, kan du med fordel medbringe et Asivik betræk til underlagsstol. Med dette betræk kan du nemt og hurtigt omdanne dit Asivik liggeunderlag til en komfortabel stol.

    Der findes også andre sammenfoldelige letvægtsstole på markedet, men løsningen med at bruge det liggeunderlag, du i forvejen har med på tur, er klart en af de letteste.

    Vægt: 225 gram.


  • Saven der hverken vejer eller fylder i rygsækken.
    Har du brug for at have en sav med på tur, kan det hurtigt komme til at fylde en del i tasken. Derfor er der meget plads, og ikke mindst mange gram, at spare ved at skifte den traditionelle sav ud med en Nordic Pocket Saw.

    Vægt: 132 gram.


  • Den trofaste følgesvend: Buff.
    En buff er på mange måder beklædningens svar på gaffa. Der er ingen grænser for, hvad en buff kan bruges til. Brug den som hue, pandebånd eller halstørklæde, når du fryser, som klud eller grydelap, når du laver mad, og som forbinding, hvis du har slået dig.

    Vælger du en buff i rød eller en anden kraftig farve, kan den også bruges til nødsignalering, hvis uheldet er ude. Der er ingen grænser for, hvad dette halsrør kan bruges til og med dens lette vægt, vil vi ikke undvære den i vores letvægtsoppakning.

    Vægt: 45 gram
    .


  • Dunjakken med indbygget pakpose.
    Udover merinould, er mange friluftsmennesker svært glade for dunjakker, når det kommer til vandretøj. Deres lette vægt og isolerende egenskaber gør dem ideelle som det mellemste lag, når du klæder dig efter 3-lags princippet eller til selvstændig brug som jakke på kølige sommeraftener rundt om bålet.

    Er du på udkig efter en kvalitetsdunjakke i letvægtsudgave, finder du et stort udvalg af dunjakker her. Her har vi tynde og lette dunjakker til herrer og damer. Ikke nok med at disse ikke vejer meget, nogle af jakkerne kan endda også komprimeres og pakkes i deres egen inderlommer, så de fylder så lidt som ingenting.

    Vægt: 300-400 gram (Afhænger af størrelse og model).


  • Letvægtstelt til når der virkelig skal spares kilo.
    Det giver sig selv, at det er ved de store og tunge ting i tasken, der virkelig kan spares nogle kilo. Vil du forkæle dig selv (og din ryg) med et super let telt i god kvalitet, kan du vælge et letvægtstelt fra Nordisk.

    Nordisk har formået at lave et telt, hvor oversejlets vægt er helt nede på 30 g/m2. Lettere bliver det ikke. Det er en investering, du ikke kommer til at fortryde – Og din ryg vil takke dig, når du efter en lang dags vandring lægger dig til rette i teltets lette, men ikke mindst stabile og trygge rammer.

    Vægt: 880 gram
    .

Man kan bruge mange år på at optimere vægten af sin rygsæk i takt med, man får mere træning i, hvad man skal have med og hvad man skal lade blive hjemme, samt hvordan man pakker sin rygsæk bedst muligt. Hen ad vejen, vil du også opdage, at noget af dit gear kan bruges til mere end én ting, og at du derfor kan lade andet gear blive hjemme.

Vi håber, at nogle af de tricks, vi har givet dig her på siden, kan hjælpe dig til at nå i mål med at pakke den lettest mulige rygsæk.

God tur!