Vær beredt: Gode råd i tilfælde af samfundskatastrofer og nødsituationer

At være forberedt på en katastrofe eller nødsituation, hvor basale faciliteter så som strøm, vand, internet og adgang til mad og fornødenheder ikke er tilgængelige, kræver planlægning og forberedelse. Det kan f.eks. være ved stormvejr, naturkatastrofer, sundhedskriser, forsyningsnød, terror eller andre udefrakommende faktorer. I Danmark lever vi sikkert med stærk infrastruktur og forberedte myndigheder. Der er altså ingen større risiko for civilsamfundet i længere perioder. Dog peger forskellige aktører, så som Beredskabsforbundet på, at vi skal kunne klare os et par dage eller tre, i tilfælde af katastrofer eller nødsituationer.

Forsker i katastrofer, Rasmus Dahlberg formulerer det således til TV2: ”Det handler om, at vi kan give vores bidrag til samfundets samlede beredskab og oprustning, så kan kommunen og redningsberedskabet bruge deres kræfter på dem, der i virkeligheden har brug for hjælp, lyder det fra katastrofeforskeren.”

Her får du Spejder Sports egen prepper liste med gode råd og forslag til, hvordan du og din familie kan være så forberedt som muligt på at klare jer selv i kortere perioder:

 

1. Nødforsyninger

Vand: Hav mindst tre dages forsyning af vand, beregn ca. tre liter per person per dag (til drikkevand og hygiejne). Hvis der ikke kommer vand ud af hanen, er det en fordel at have vand opbevaret på forhånd i større vanddunke. Med Katadyn vandkonserveringstabletter kan du sikre, at vandet kan holde i 6 måneder.

I længere perioder kan der være behov for at supplere med vandrensningstabletter, hvis uheldet skulle være ude og man må samle vand fra vandpytter og lignende kilder. Vandrensning giver vandet en bismag af klor, som du kan fjerne med antiklor, når vandet er renset.
Det er også muligt at anvende et vandrensningsfilter.

Mad: Lagre ikke-letfordærvelige madvarer til mindst tre dages forbrug. Tænk på ting som dåsemad, tørret frugt, nødder, energibarer osv. Du kan med fordel have frysetørret mad og nødrationer stående, som praktisk kan opbevares på lidt plads og som samtidig indeholder mange kalorier og kan holde sig i mange år.

Medicin: Sørg for at have en reserve af alt den vigtige medicin, som du eller din familie måtte have brug for.

Desinficerende håndsprit/vådservietter: Når vand er knap, kan det være en god idé at have desinficerende midler til rådighed for at passe på sin sundhed, men også i forbindelse med at foretage de almindelige daglige gøremål.

 

2. Nødsudstyr

Førstehjælpskasse: En veludstyret førstehjælpskasse til at håndtere mindre skader.

Lommelygter og ekstra batterier: Da strømmen kan gå, er det vigtigt med en alternativ lyskilde, så som en lommelygte eller pandelampe. Hvis du gerne vil undgå at være afhængig af adgangen strøm, kan du også vælge en petroleumslampe eller en lanterne med stearinlys.

Radio med batteri eller håndsving: For at holde dig informeret om situationen via nødsendelser, når strømmen er ude. I tilfældet af, at mobilmasterne er lagt ned, er det måske forsat muligt at få forbindelse til omverdenen via Inreach satellitkommunikation, så længe GPS-signaler stadigvæk virker. GPS’er fra Garmin med Inreach teknologi kan modtage og sende beskeder via satellit.

Powerbank: Til at oplade mobiltelefoner og andre små elektroniske enheder, når strømmen går. Det er muligt at få en stor strømstation med mange indgange til at oplade større elektronik, som bærbar o.lign.
Alternativt kan man få en all in one elektronisk lanterne, der kan lyse rummet op og som samtidig fungerer som powerbank.

Solcelleopladning: Når du har glemt batterier, opladning eller der er længere strømsvigt, kan du let generere din egen strøm og lade enheder eller lygter op via USB. Fås som solcelle-briefcase, der kan slås ud, eller som lille solcelle-kit til tasken.

Stormkøkken/trangia til gas eller sprit: Det er en god idé at have et lille stormkøkken liggende - så har du altid mulighed for at koge vand og lave lidt mad. Husk at have gas eller petroleum liggende.

 

Vi har samlet anbefalet grej til prepping i en samlet oversigt til dig her.

 

Øvrige gode råd:

3. Personlige dokumenter

Saml vigtige dokumenter som identifikation, ejendomspapirer, forsikringspolicer og bankoplysninger på et sikkert, let tilgængeligt sted. Overvej at have kopier i en vandtæt beholder eller lagret digitalt på et drev, der ikke kræver internetadgang.

 

4. Kommunikationsplan

Lav en plan for, hvordan din familie vil holde kontakten, hvis I bliver adskilt, og fastlæg et mødested, hvis hjemmet ikke er sikkert.

 

5. Lær grundlæggende førstehjælp

Grundlæggende færdigheder i førstehjælp kan redde liv i en nødsituation.

 

6. Øv dig i nødprocedurer

Gennemgå og øv dig i nødprocedurer med din familie. Kend flugtveje fra dit hjem og lær, hvordan du slukker for vand, gas, og strøm.

 

9. Opbevar brændstof sikkert

Hvis du planlægger at bruge Trangia, multifuel brænder, grill eller bål til opvarmning eller madlavning, sørg da for at have en sikker forsyning af brændstof.

 

Ved at tage disse skridt kan du øge dine chancer for at klare dig igennem en katastrofe eller nødsituation med minimal risiko for ubehag. Det er også en god idé regelmæssigt at gennemgå og opdatere dine forberedelser for at sikre, at du altid er klar.

 

Dette er blot vores egne gode råd, undersøg altid selv og følg først og fremmest myndighedernes anvisninger i tilfælde af en nød- eller katastrofesituation.

Læs hvordan du skal forholde dig i tilfælde af konkrete katastrofer på beredskabsstyrelsens hjemmeside.