Den ultimative guide til liggeunderlag

Lynguide til liggeunderlag - se video


Her fortæller vi alt, hvad du behøver at vide om liggeunderlag: materialer, typer, opbevaring, reparation og meget mere. Få eksperternes tips til valg af liggeunderlag, og gør dig klar til at bekæmpe underlagsjunglens mange tvivlsspørgsmål og typiske faldgruber.

Se alle vores liggeunderlag her

 

Basisviden om liggeunderlag

Der er mange aspekter at tage højde for, når du skal ud og købe et nyt liggeunderlag, men har du din basisviden på plads, er du godt på vej.

Helt basalt findes der overordnet tre typer liggeunderlag:

  • Skumunderlag
  • Selvoppustelige underlag
  • Oppustelige underlag (Airmats)

 

Generelt er selvoppustelige og oppustelige underlag ikke lige så slidstærke som skumunderlagene. Til gengæld gør deres mindre pakstørrelse, at disse underlag kan opbevares inde i rygsækken, hvorved risikoen for flænger fra træernes grene og skarpe sten på jorden minimeres.

 

Hvilket liggeunderlag er det bedste?

Alle underlag har en række fordele og ulemper og der findes ikke ét definitivt svar på, hvilket underlag der er det bedste – det er subjektivt og kommer an på, hvem du er, hvor du skal hen og hvad dit budget er.

Dog kan vigtigheden at et underlag ikke overvurderes. Uanset hvor god en sovepose, du har, bliver du ikke isoleret mod kulden fra jorden uden et godt underlag. Selvom dette i sommerhalvåret mange gange blot udgør et spørgsmål om komfort, kan det på en iskold vinternat med hård frost være altafgørende.

 

Stillestående luft er din ven

En god ting at vide er, at stillestående luft er din ven, når det kommer til liggeunderlag.

Det er nemlig den stillestående luft, der isolerer og gør, at du kan holde varmen, når du sover på dit underlag. Dette er grunden til, at de velkendte oppustelige luftmadrasser isolerer dårligt trods deres store størrelse – Luften i dem er nemlig ikke stillestående. 

 

Hvad er R-værdi?

R-værdi er det lille tal, der indikerer dit liggeunderlags isoleringsevne. Helt konkret angiver R-værdien, hvor kold jorden kan eller må være, før du begynder at fryse. 

Et liggeunderlag varmer ikke, men det hjælper dig med at holde på den varme, du allerede har. Derfor medfører en høj isoleringsevne en mindre grad af nedkøling, så du kan holde på en behagelig kropstemperatur.

Liggekomfort er vigtigt at tage i betragtning, men det er ikke meget værd, hvis du ikke kan sove for kulden. Med andre ord er R-værdien en meget vigtig faktor, når du er på jagt efter et nyt og godt liggeunderlag.

 

R-værdiens oprindelse

Skalaen for R-værdi stammer fra bygge-branchen og er oprindeligt ment til at måle isoleringsevnen på mursten og huse. Men den fungerer lige så godt til at måle, hvor godt et liggeunderlag isolerer.

R-værdien måles ved, at man ved en standardiseret laboratorietest sender varmebølger igennem et materiale og ser, hvor meget der kommer ud på den anden side.

 

R-værdien er ikke universel

Du kan risikere, at outdoor firmaer måler R-værdien for deres produkter på forskellige måder, og det kan derfor være svært at sammenligne på tværs af producenter og forhandlere.

Dog har vi i Spejder Sport udsat alle vores produkter for den samme test, hvilket betyder, at du til hver en tid kan sammenligne R-værdien på Spejder Sport liggeunderlag med hinanden indbyrdes.

 

Hvilken R-værdi skal mit liggeunderlag have?

Hvilken R-værdi du skal vælge, kommer rigtig meget an på dig. Vi har selvfølgelig nogle generelle anbefalinger, men i sidste ende er det enormt subjektivt. Det skyldes, at vores kropstemperatur afhænger af en masse faktorer.

Eksempelvis kan køn, alder og generel blodgennemstrømning have indflydelse på, om du kan slippe afsted med en lav eller høj R-værdi.

Gennemsnitligt siger man, at kvinder fryser mere, fordi de har en højere kernetemperatur omkring de vitale organer, hvor mænd har en mere jævnt fordelt kropsvarme.

Alder, genetik og generelle aktivitetsniveau kan også have indflydelse på din kropstemperatur. Men det er jo ikke 100% sikkert, at det er tilfældet med dig.

 

Er du kuldskær?

Har du ikke meget erfaring med at sove udenfor, kan du tænke over om du let kommer til at fryse. Tager du vinterjakken frem før alle andre, så skal du nok have et underlag med en lidt højere R-værdi alt efter sæson.

For sæson har selvfølgelig også noget at skulle have sagt. Og her har vi nogle generelle anbefalinger der kan hjælpe dig lidt på vej.


Se hvilken R-værdi, der passer til hvilke sæsoner:

R-værdi Sæson
0-1 Indendørs- og sommerbrug
1,5-3,5 3-sæson (sent forår, sommer, tidligt efterår)
4-5 Dansk vinter
6-10 Vinterfjeld

 

Fælles standard for test af liggeunderlag

Der har ikke altid været en fælles teststandard for liggeunderlags isoleringsevne, men den 1. januar 2020 kom der endelig en fælles standard for måling af R-værdi.

Teststandarden hedder ASTM F3340-18 og udføres ved brug af et kalibreret varmebord. Herfra måles hvor modstandsdygtigt liggeunderlaget er i forhold til varmetab mod jorden.

I Spejder Sport har vi naturligvis fået testet alle vores liggeunderlag efter denne fælles standard, så du bedre kan sammenligne R-værdien og dermed isoleringsevnen på de forskellige underlag.

 

Kvinder bør vælge en højere R-værdi end mænd

For kvinderne kan det være en fordel at gå efter en lidt højere R-værdi end deres mandlige modstykke. Først og fremmest skyldes dette, at kvinder har en højere kernetemperatur og et generelt større varmetab end mænd. Derfor vil de have en større tendens til at fryse, hvilket er både ubehageligt og nedsætter ens immunforsvar, hvilket øger risikoen for bl.a. blærebetændelse.

Vil du vide mere om, hvordan du holder varmen, når du er på tur, kan du få en masse gode tricks i vores artikel Sådan holder du varmen, når kulden bider.


liggeunderlag i skum 

Liggeunderlag i skum

Et liggeunderlag i skum er det typiske, billige underlag, som består af en skumplade i celleplast med enten åbne eller lukkede celler. Denne type underlag kan ikke komprimeres, men kan rulles sammen og spændes uden på rygsækken.

 

Åbne celler

Liggeunderlagene med åbne celler er den billigste type skumunderlag. Disse er lavet af polyethylen med en masse små luftbobler.

Med den lave pris følger der dog en risiko for, at underlaget suger vand og mister formen over tid, hvilket, som nok siger sig selv, er en ulempe, hvis man skal sove på det.

Til gengæld er disse underlag perfekte til rollespilsvåben og weekendture i tørt vejr.

 

Lukkede celler

Liggeunderlag med lukkede celler suger ikke vand og bliver ikke trykt flade over tiden. De er altså af lidt højere kvalitet end underlagene med åbne celler, men dog ikke meget dyrere.

Ønsker man et skumunderlag med lukkede celler, kan man vælge et underlag i Ethylen-Vinyl Acetat, også kendt som EVA.

 

EVA-underlag

EVA-underlagene er mere komfortable at ligge på end underlagene med åbne celler og har samtidig en god isoleringsevne. Det betyder, at et EVA-underlag i 14 mm kan bruges selv i vinterfjeldets minusgrader direkte på sne.

En ulempe ved EVA-underlagene er, at de kan risikere at smelte, hvis de udsættes for høje temperaturer, dvs. temperaturer over 65 grader. Er du på vej på bilferie sydpå, bør du derfor ikke lægge underlaget direkte op ad bagruden, men ellers burde de sagtens kunne klare den typiske danske sommer.

Et alternativt materiale til underlag med lukkede celler er IXPE-skum. Materialet er en videreudvikling af det polyethylen, der bruges til de billigere underlag.

Modsat EVA, er IXPE-skummet modstandsdygtigt over for høj varme og smelter derfor ikke ved høje temperaturer.

 

Fordele ved skumunderlag:

  • Slidstærkt
  • Punkterer ikke
  • Lav vægt
  • Nemt at bruge
  • Lav pris
  • Relativt højt R-værdi i forhold til vægt
  • Kan klippes til og tilpasses, så du slipper for unødvendige gram i rygsækken
  • Tykke EVA-underlag er gode ved ekstremt lave temperaturer, da de giver en konstant isolering

 

Ulemper ved skumunderlag:

  • Dårlig sovekomfort
  • Fylder meget
  • EVA kan smelte ved for høj varme
  • Skumunderlag med åbne celler kan suge vand

 

Skumunderlag hos Spejder Sport

Udvalget af skumunderlag i Spejder Sport rangerer fra de helt billige underlag, der er gode til rollespilsvåben og ture med en enkelt overnatning, til de tykkere modeller, der isolerer godt og sagtens kan holde dig varm på turen på vinterfjeldet.

 selvoppustelige liggeunderlag

Selvoppustelige liggeunderlag

Selvoppustelige underlag er liggeunderlag med en skumkerne indvendigt. Disse underlag har et højt komfortniveau og relativt lav pakvolumen i forhold til isoleringsevne.

Skummet gør, at underlagene til dels fyldes med luft på egen hånd, men ordet selvoppustelig er måske lidt misvisende, da der ofte er behov for, at man hjælper til med de sidste cirka 30 % luft

Ydermateriale

Med liggeunderlag, som med så meget andet, er der en afvejning mellem slidstyrke og vægt i valget af materialer. Ydermaterialet skal gerne være tykt nok til, at det ikke går i stykker, men stadig let nok til, at det ikke vejer for meget i rygsækken.

 

Ydermaterialets tykkelse

Til vores selvoppustelige underlag har vi valgt et materiale med 75 denier til bunden, da det er her, at sliddet og risikoen og huller er størst.

Denier er en måleenhed, der angiver tekstilfibrenes masse pr. længeenhed. Til sammenligning, bruges der polyester med 68 denier til bunden på størstedelen af vores letvægtstelte.

Materialet på oversiden er valgt ud fra det behov, underlaget forsøger at dække. På vores Ultraligt-serie har vi valgt et let RipStop-materiale til at holde vægten nede. Dette er ikke det mest slidstærke materiale, men til gengæld er det let.

Samtidig mindskes risikoen for større flænger af RipStop-funktionen i stoffet, som ses som et lille gitter af tykkere tråde i nylon-stoffet, der forhindrer huller og flænger i at udvikle sig og blive større.

Til Camp-underlagene er der derimod valgt et strikket ydermateriale, der er blødt og kan strække sig, hvilket giver et højere komfortniveau.

Er ydermaterialet meget glat, risikerer du at glide af i løbet af natten grundet soveposen glatte overflade. Derfor er en af grundene til, at Camp-underlagene er så behagelige at ligge på netop, at oversiden minder mere om et lagen end en plastikpose.

 

Fyld

Alle selvoppustelige underlag er fyldt med skum, som folder sig ud, når der tilføres luft – lidt ligesom, når du har mast en tavlesvamp sammen med hånden og efterfølgende slipper igen.

Dog er en skumkerne ikke bare en skumkerne. Nogle underlag kommer med massivt skum, mens der i andre er større eller mindre huller i skummet for at holde vægten nede.

Den massive skumkerne giver et højt komfortniveau og høj isoleringsevne. Disse underlag er behagelige at ligge på, men har også en tilsvarende høj vægt grundet mængden af skum.

Er der boret huller i skummet, får liggeunderlaget en lavere vægt. Til gengæld kræver det lidt mere hjælp til at blive pustet op, da en del af den selvoppustelige effekt forsvinder. Samtidig mindskes mængden af stillestående luft inde i underlaget, når der bores huller i skummet, og isoleringsevnen svækkes derfor en smule.

 

Fordele ved selvoppustelige underlag:

  • Højt komfortniveau
  • God isoleringsevne
  • Lav pakvolumen i forhold til isolering

 

Ulemper ved selvoppustelige underlag:

  • Ikke modstandsdygtige over for gløder og skarpe sten
  • Risiko for delaminering, hvor skummet slipper ydermaterialet, hvis udsat for høj varme

 

Valg af selvoppusteligt liggeunderlag 

I Spejder Sport finder du overordnet tre typer af selvoppustelige liggeunderlag, der dækker alle behov – Uanset om du ønsker et letvægtsliggeunderlag eller en luksusmodel:

 

Ultralight 5 cm

Lette og tynde underlag er ideelle til almindeligt friluftsbrug, hvor man ikke har lyst til at skulle vælge imellem lav vægt og komfort. Tag det derfor roligt med på både den krævende vandretur, den sjove kanotur og den afstressende weekend i skoven.

Liggeunderlag med høje kanter

Luksusunderlag til komfort-turen. Det høje komfortniveau, de lodrette sider og den gode isoleringsevne får underlaget til mest af alt at minde om en oppustelig seng. Til gengæld er der her lidt flere kilo at slæbe på. Fås både til en enkelt person eller som dobbelt liggeunderlag.

Liggeunderlag til børn

Selvoppustelige underlag til børn med et komfort/vægt-forhold, der ligger mellem de tynde og "tykke" liggeunderlag. Perfekt til ugelange spejderlejre, hvor ungerne selv skal bære deres oppakning til lejren, men gerne må ligge godt.

 

Lad dig ikke snyde

Første gang, du pakker det selvoppustelige underlag ud, bør du forvente, at det ikke puster sig op af sig selv. Dette skyldes, at skummet mister sin evne til at udvide sig, hvis det ligger sammenfoldet i længere tid (f.eks. under transport, i butikkerne eller hjemme på loftet).

Den selvoppustelige evne kommer heldigvis tilbage, når underlaget har ligget oppustet i noget tid, så du skal blot have tålmodighed første gang, du puster liggeunderlaget op og ellers huske at lade det ligge i oppustet tilstand derhjemme, når du ikke bruger det.

 

oppustelige liggerunderlag og airmats

Oppustelige liggeunderlag (Airmats)

De oppustelige liggeunderlag er det, vi i Spejder Sport kalder Airmats. Disse underlag har, modsat de selvoppustelige, ikke skum indvendigt. De er derimod primært fyldt med luft og til tider en smule isoleringsmateriale. Modsat de selvoppustelige underlag, kan disse liggeunderlag ikke selv puste sig op.

Ydermateriale

Ligesom med de selvoppustelige underlag, skal et Airmats ydermateriale ikke kun være let, men også stærkt, da et punkteret luftunderlag ikke er meget værd. En lav vægt er dog lige så essentiel, da denne type underlag primært vælges på grund af denne faktor.

Til vores oppustelig Airmat3-underlag har vi på undersiden valg et ydermateriale i TPU. TPU er et materiale, der bl.a. kendes fra Adidas’ Boost-såler, og som er enormt elastisk og slidstærkt, hvilket gør det ideelt til brug på liggeunderlag.

På oversiden er der valgt en 30 denier nylon for at holde vægten nede.

Ulempen ved nylon er, at det er et meget glat materiale, hvilket er en dårlig kombination med glatte soveposer og urolig nattesøvn. Derfor har vi valgt at tilføje en anti-friktions-belægning til vores egne liggeunderlag.

Denne belægning gør, at du ikke skøjter rundt på liggeunderlaget. Til gengæld larmer den en smule, ligesom når man krøller bagepapir sammen, så hvis du sover let, er dette måske ikke underlaget for dig.

 

Fyld

Som sagt er det oppustelige underlag i oppustet tilstand fyldt primært med luft. Dog er der på indersiden af enkelte oppustelige modeller også en form for isoleringsmateriale, der skaber stillestående luft. Det giver underlagene en høj isoleringsevne.

Til gengæld gør luftfyldet underlaget noget mere levende at ligge på, ligesom det kendes fra almindelige luftmadrasser.

 

Fordele ved oppustelige underlag:

  • Lav pakvolumen
  • Lav vægt
  • God isoleringsevne
  • Højt komfortniveau

 

Ulemper ved oppustelige underlag:

  • Overfladen kan larme (som når du krøller bagepapir)
  • Mere levende at ligge på end det selvoppustelige underlag

 

Sådan puster du underlaget op

Når du skal puste dit liggeunderlag op, har du to muligheder: At bruge den mund, du alligevel altid har med dig eller at medbringe en pumpe.

Der er fordele og ulemper ved begge dele, og vælger du at puste underlaget op med munden, er der nogle ting, du skal tænke over, i forhold til vedligeholdelse.

 

Mulighed 1: Oppustning med mund

Du kan sagtens puste liggeunderlaget op med munden, så du slipper for at medbringe en pumpe. Dog skal du være opmærksom på, at den fugtige luft, der kommer fra din udånding, ikke er god for liggeunderlaget over længere tid.

Derfor er det vigtigt, at du, når du kommer hjem fra turen, sørger for at få den fugtige luft ud. Dette gøres på et selvoppusteligt underlag ved at presse det tomt for luft og derefter lade ventilen være åben, så den tørre luft i rummet kan sive ind i underlaget.

På et oppusteligt underlag får du fugten ud ved at tømme underlaget for luft, fylde det med tør luft ved hjælp af en pumpe og derefter enten lade underlaget ligge med luft i eller rulle det let sammen.

 

Mulighed 2: Oppustning med pumpe

Skal det gå lidt hurtigt, eller har du bare hverken tålmodighed eller overskud til at puste dit liggeunderlag op med munden, kan du vælge at bruge en pumpe i stedet.

I Spejder Sport har du to muligheder, når det kommer til valg af pumpe:

Super Pump er en fiks lille pumpe, der gør arbejdet for dig. Det eneste, du skal gøre, er at skiftevis trykke pumpepuden flad ved at dække pudens hul med håndfladen og lade pumpen puste sig op ved at fjerne hånden fra hullet.

Super Pump er nem at bruge og kan mases flad i rygsækken, så den fylder minimalt.

Går du efter en letvægtsoppakning, og ønsker du ikke at spilde dyrebare gram på en pumpe til underlaget, er vores Asivik Pumpbag lige noget for dig.

Ikke nok med at det er en super effektiv pumpe, der med lidt træning kan puste dit liggeunderlag op på tre ”pust” – Det er også en komprimerbar 20 liters drybag på kun 89 gram, der kan bruges til at holde soveposen tør og få den til at fylde minimalt i rygsækken.

Se mere om Super Pump og Pumpbag og lær om Asiviks geniale ventilsystem i videoen nedenfor:

 

Tjekliste til køb af liggeunderlag

Du ved nu det, du behøver at vide for at navigere igennem junglen af liggeunderlag. Inden du går ned i butikken, skal du dog gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig. Her er de ting, du skal tage stilling til:

 

Vægt

Skal du gå med din oppakning i flere dage eller er vægten ikke afgørende for dig?

 

Pakket størrelse

Skal I afsted på bilferie eller en minimalistisk vandretur? Og skal underlaget kunne være nede i en lille rygsæk eller kan det hænge udenpå?

 

R-værdi

Hvilken sæson skal du afsted i? Og hvor kuldskær er du?

 

Tykkelse

Tykkelse og komfortniveau hænger i mange tilfælde sammen – Men det gør tykkelse og pakket størrelse også. Hvad er vigtigst for dig?

 

Støjniveau

Forskellige materialer lyder forskelligt, når du ligger på dem. Er støj en vigtig faktor for dig (og din teltmakker) eller kan du leve med lidt skrat, når du vender dig i løbet af natten?

 

Pris

Liggeunderlag fås i alle prisklasser og desværre hænger høj R-værdi, god komfort og lav vægt ofte sammen med prisen. Hvilken prisklasse passer dig og dine krav til underlaget?

 

Materialer

Hvor slidstærkt skal underlaget være? Skal det kunne holde til en tur på klippegrund eller udelukkende bruges på blødt græs? Og skal det kunne holde til at hænge uden på rygsækken og eventuelt kunne klare et møde kraftige grene og spidse sten?

 

Turbrug

Hvornår skal underlaget bruges? Skal det blot bruges til en enkelt tur eller skal du kunne bruge det året rundt i mange år fremover?

 

Det er desværre svært at få det hele, når man vælger underlag, så udvælg de faktorer, der er allervigtigst for dig og tag udgangspunkt i dem.

 

Hvor meget fylder et liggeunderlag?

Pakvolumen er for mange en vigtig faktor, når de vælger underlag.

Hvor meget fylder et stort liggeunderlag? Og hvad med et lille? Det kan være svært at se på billederne i webshoppen. Derfor har vi prøvet at illustrere det for dig på billederne nedenfor, hvor vi har lagt vores forskellige typer liggeunderlag op ved siden af en helt almindelig 1 liters Nalgene-flaske.

sammenlign liggerunderlag 

liggeunderlag størrelser

Fra venstre mod højre på det nedeste billede ses: 1) Asivik Airmat3 7.0 Primaloft Regular 2) Asivik Airmat3 7.0 Primaloft XL 3) Asivik Ultraligt 5.0 Regular 4) Asivik Camp 5.0 XL 5) Asivik ArcticMat 14 mm 6) Asivik LiteMat 15 mm 7) Asivik Camp 10.0 Double 8) Asivik Camp 10.0 Single

 

Hvilket underlag ville vi selv vælge?

Selvom definitionen af bedste liggeunderlag er meget subjektivt, kan det alligevel være meget rart at vide, hvad eksperten selv har med af underlag på sine ture. Christoffer Larsen er produktudvikler hos Spejder Sport og ved, om nogen, noget om liggeunderlag. Her er, hvad han ville vælge:

 

Til den almindelige tur

”Jeg bruger rigtig ofte mit Airmat-underlag, fordi det hverken fylder eller vejer meget. Jeg kan have det i en 30 liters rygsæk sammen med alle de andre ting, jeg skal bruge til en enkelt overnatning eller en weekend. Og så ligger man godt på det.”

 

Til de ekstreme forhold

”Da jeg var aktiv som bjergbestiger handlede det frem for alt om sikkerhed og lav vægt. Her brugte jeg et liggeunderlag i skum, der var klippet i stykker til den mindst mulige størrelse, så det lige præcis passede til mig. Det lå man ikke særligt godt på, men det var ikke det, der var vigtigt.”

 

Til familieudflugten

”Når jeg er på tur med hele familien, med min kone og mine børn, har vi et af de store liggeunderlag i dobbelt bredde med. Så fylder vi teltet op med sådan et, og så er der sovebund i hele teltet.”

 

Optimal opbevaring af liggeunderlag

Når du har købt dit liggeunderlag, vil du selvfølgelig gerne have glæde af det i mange år og få mest muligt ud af det, når du har det med på tur. Derfor bør du tænke over, hvordan du opbevarer underlaget, når det ikke er i brug.

Overordnet set gælder det om at opbevare underlagene så tørt som muligt, så fugt ikke går ind og mørner materialerne. Der er dog lidt forskel på, hvordan de forskellige typer underlag bør opbevares.

 

Opbevaring af skumunderlag

Liggeunderlag i skum er yderst holdbare, og du kan derfor stort set opbevare dem, som du vil. Disse underlag er enormt holdbare og kan derfor sagtens tåle at blive smidt op på et tørt loft eller ned i en halvfugtig kælder i månedsvis uden større omtanke.

 

NB! Vær opmærksom på, at dit EVA-underlag ikke bør opbevares ved temperaturer over 65 grader, da det kan få underlaget til at smelte. Samtidig bør dit underlag med åbne celler ikke ligge under pres, da det kan påvirke faconen.

 

Opbevaring af selvoppustelige underlag

Selvoppustelige liggeunderlag bør opbevares udrullet med ventilen åben. Sådan undgår du, at liggeunderlaget mister sin selvoppustelige evne. Samtidig minimerer du risikoen for fugt inde i underlaget, som kan være kommet fra den fugtige udånding fra din mund, da du pustede det sidste luft ind i underlaget.

 

Fugt inde i underlaget er yderst skadeligt, da det får limen og materialerne til at mørne og opløses over tid.

 

Det kan fylde en del at have sit selvoppustelige underlag liggende i fuldt oppustet tilstand, så du må gøre op med dig selv, om du vil risikere og miste en del af den selvoppustelige evne ved at opbevare det let sammenrullet, eller om du har plads i kælderen eller på loftet til et udfoldet underlag.

 

Opbevaring af oppustelige underlag (Airmats)

Det oppustelige liggeunderlag kan sagtens opbevares sammenfoldet. Dog vil vi anbefale, at du nøjes med blot at rulle det let sammen, hvis du ligger det til opbevaring på loftet i flere måneder.

 

Da der i Asivik Airmats er en smule isoleringsmateriale i form af Primaloft, kan du, hvis du rigtig vil kræse for underlaget, vælge at opbevare det oppustet – Dog er dette ikke en nødvendighed.

 

Ligesom med det selvoppustelige underlag, er det dog vigtigt, at du sørger for, at underlaget er tørt både indvendigt og udvendigt. Har du pustet underlaget op med munden eller har du været et sted med høj luftfugtighed, så tøm underlaget for luft og pump det op med tør luft ved hjælp af en pumpe, inden du ligger det til opbevaring.

 

Reparation - Når uheldet er ude

Selv de bedste underlag med luft kan punktere, men heldigvis er der hjælp at hente, hvis uheldet er ude. Til alle Asivik-underlagene medfølger et lille sæt med lappegrej, og det er heldigvis nemt at bruge. Det, du skal gøre, er:

  1. Pust underlaget op og find hullet
  2. Rens hullet (evt. med en spritserviet)
  3. Kom lim på lappen
  4. Sæt lappen på
  5. Lad limen tørre så længe, brugsanvisningen anbefaler

 

Sådan finder du hullet

Den klart nemmeste måde at finde hullet på er ved at puste underlaget op og sætte sig på det. Ved at lægge øre eller læber ned til underlaget, kan du være heldig at kunne høre eller mærke, hvor luften siver ud.

 

Kan du ikke umiddelbart se eller høre hullet, kan det som regel findes ved at smøre sæbevand (opvaskemiddel) på underlaget, brug en sprayflaske eller fordel det med en svamp. Når du lægger tryk på underlaget, vil sæben skumme/boble der hvor der siver luft ud.

Er selv dét ikke nok, må man sænke hele underlaget ned under vand, f.eks. i et vandløb eller et badekar, ligesom når du lapper din cykel. Luften, der siver ud, vil danne små luftbobler i vandet.

 

Tegn en ring rundt om hullet og sørg for at underlaget er helt tørt, inden du begynder at lappe.

 

Lap eller lim

 

Til større huller og flænger er det nødvendigt med en lap, men har dit underlag blot været udsat for et mindre nålestik fra f.eks. en torn eller en glød fra bålet, kan du i de fleste tilfælde nøjes med at give hullet en klat lim. Så slipper du for grimme lapper på underlaget og kan gemme lappegrejet til, hvis du en dag er mere uheldig.

 

Ekstra lappegrej til den uheldige

Er du så uheldig, at dit underlag har været punkteret så mange gange, at alt det medfølgende lappegrej er brugt op, eller er det simpelthen bare blevet væk, kan du selvfølgelig altid købe ektra lappegrej.

 

Husk, at det er surt at stå midt ude på fjeldet med et punkteret oppusteligt underlag og uden noget at lappe det med.

 oftest stillede spørgsmål om liggeunderlag

Oftest stillede spørgsmål

Vi har nu været omkring alle de mest basale ting, du bør vide om liggeunderlagenes typer, brug og materialer. Dog er underlags-junglen for mange ukendt land, og vi møder dagligt problemstillinger og forvirring blandt folk, der ønsker det mest optimale underlag til dem og deres tur. Her har vi samlet og besvaret de oftest stillede spørgsmål.

 

Hvorfor taber mit nye liggeunderlag luft?

Er dit liggeunderlag ikke lige så hårdt, når du skal sove, som det var, da du pustede det op, er der en stor sandsynlighed for, at det ikke skyldes et hul, men blot ren og skær fysik.

Fylder du dit liggeunderlag med varm luft, f.eks. fra din mund, og lader underlaget ligge indtil du skal sove, vil underlaget formentligt føles fladt, da den varme luft trækker sig sammen ved nedkøling. Du skal derfor blot puste ekstra luft i underlaget, inden du lægger dig godt til rette til en god nats søvn.

 

Hvorfor svulmer mit selvoppustelige underlag op?

Er dit selvoppustelige underlag blevet udsat for alt for meget varme, risikerer du en delaminering, hvor underlagets skum slipper ydermaterialet. Hvis det sker, hæver underlaget op og former sig som en stor bold.

Er du afsted på tur, når uheldet er ude, kan du roligt sove videre på underlaget og stadig være isoleret mod kulden nedefra, men er det et Asivik-underlag, der delaminerer, så kig forbi en af vores butikker, når du kommer hjem – Så giver vi dig et nyt.

De oppustelige Airmats kan potentielt også delaminere, da Primaloft-isoleringen kan slippe ydermaterialet. Dog er det ikke set endnu, og hvis det skete, ville underlaget ikke hæve op på samme måde som de selvoppustelige underlag, da skillevæggene i TPU holder underlaget over- og underside sammen.

 

Hvilket underlag skal jeg vælge, hvis jeg er overvægtig?

Har du par kilo for meget på sidebenene, kan det være svært at finde et underlag, hvor du ligger godt.

Overordnet set er det sådan, at jo tungere du er, desto hårdere bliver du nødt til at pumpe dit liggeunderlag op, så du ikke risikerer at synke ned og ligge på jorden. Dog er det ikke specielt rart at ligge på et underlag, der er pustet så hårdt op, at det føles som at ligge på et massivt trægulv. Derfor anbefaler vi, at du vælger et tykt liggeunderlag, f.eks. fra vores Camp-serie.

 

Hvilket underlag skal jeg vælge, hvis jeg har dårlig ryg?

Mange er i tvivl om, hvilket underlag de skal vælge, hvis de døjer med rygsmerter. Det kan dog være svært at komme med ét definitivt svar på dette spørgsmål, da rygproblemer kan skyldes mange forskellige ting.

Overordnet set, vil vi dog anbefale et underlag, hvor du bliver løftet op fra jorden og har et højt komfortniveau og god isoleringsevne, så du ligger godt og slipper for kulde fra jorden.

Vil du være god mod dig selv og din ryg, medbringer du et Asivik Camp 10.0 underlag. Dog bør du overveje, om du kan nøjes med et Camp 5.0 eller Airmat 7.0, hvis du skal gå langt med liggeunderlaget – Ellers kan Camp 10.0’s tunge vægt måske have modsatte virkning på dine rygproblemer.

 

Hvad betyder navnene på Spejder Sports liggeunderlag?

Alle vores Asivik-underlag har navne, der indikerer serienavn, tykkelse og størrelse. Tykkelsen er angivet 5.0, 7.0 eller 10.0 på vores oppustelige og selvoppustelige underlag og angiver tykkelsen i centimeter, mens tallene på skumunderlagene angiver tykkelsen i millimeter.

Asivik-underlagene findes i størrelserne regular, XL og kids.

Standardmålene lyder:

  1. Regular: 183 x 51 cm
  2. XL: 198 x 66 cm
  3. Kids: 152 x 51 cm

 

3 gode tips og tricks til brug af liggeunderlag

Udover de mange tekniske funktioner og liggeunderlagstyper, som er gode at kende, findes der også en lang række tricks til at øge komfort og minimere vægte på sin tur ved hjælp af liggeunderlaget. Her får du vores 3 bedste tricks:

 

1) Spar gram på skumunderlaget

En af skumunderlagets helt store fordele er, at det er så let tilpasseligt. Ikke nok med at underlaget kan klippes til til rollespilsvåben, siddepuder og lignende, længden på underlaget kan også justeres, så du ikke skal slæbe mere underlag med, end du behøver.

Skal du ud på en ekstrem letvægtstur, kan du tilpasse underlaget, så det dækker fra skuldrene og til med bagdelen. Så kan du have fødderne liggende på din taske og hovedet på dit soveposehylster fyldt med tøj.

Asivik LiteMat er som skabt til at blive tilpasset, da underlaget i forvejen er inddelt i små sektioner. Det, du skærer fra, kan du passende bruge som siddepude.

 

2) Få komfort på turen med et chairkit

Med et underlagsbetræk omdanner du dit liggeunderlag til en behagelig, isoleret lænestol. Det er komfort i letvægtsudgave, da du blot skal supplere dit i forvejen medbragte liggeunderlag med et 225 grams betræk. Bedre bliver det ikke!

Vær opmærksom på, at det kræver lidt mere tålmodighed at få underlaget til at passe til betrækket, da mængden af luft skal justeres – Men det er tid godt givet ud, når først du sidder lænet godt tilbage i stolen med din turkaffe i hånden og fjeldet for dine fødder.

 

3) Fra enmands-underlag til dobbeltmadras 

Skal I sove flere personer i ét telt, eller vil I gerne ligge så tæt som muligt i shelteren, kan I med fordel binde jeres liggeunderlag sammen, så de fungerer som ét stort underlag. Dette gøres nemt ved at spænde en Asivik strop rundt om hvert liggeunderlag og lade dem krydse på midten – Så slipper du for irriterende revner imellem underlagene, hvor ingen har lyst til at ligge.

 

Sådan gør du:

bind liggeunderlag sammen