Optimér dit fodtøj med såler og strømper

opgrader dit vandrefodtøj med såler og strømper

 

Når du endelig har fundet den helt rigtige vandrestøvle eller vandresko til dit næste eventyr, hvorfor er det så, at vi konsekvent forslår dig en indlægssål eller nye vandresokker? Jo, fordi det er den bedste og billigste grejinvestering, du kan foretage dig. Nedenfor forklarer vi dig hvorfor.

 

 

Fordele ved indlægssåler

Har du først én gang prøvet at gå med et par gode indlægssåler i dine vandrestøvler eller vandresko, vil du ikke tilbage og undvære. Det er en forholdsvis lille investering, der gør en kæmpe forskel for både pasform og komfort. Du får f.eks. følgende fordele:

 

  • Din fod ligger naturligt i skoen og understøttes bedre
  • Indlægssåler stabiliserer svangen, så foden ikke synker sammen nede i støvlen
  • Du får den rigtige støtte og bedre hælhold, så støvlen sidder bedre
  • Indlægssåler giver bedre stødabsorbering og mindsker risikoen for skader, vabler samt ømhed
  • Dine fødder bliver mindre trætte
  • Indlægssåler løfter både dit fodtøj og turen som helhed
  • Du kan bruge det samme par såler og skifte dem mellem dit vandrefodtøj

 

Hvis du undrer dig over, hvorfor vi altid anbefaler indlægssåler til dine helt nye støvler, der faktisk er af ret høj kvalitet, så skyldes det én ting: Selv de dyreste vandrestøvler i dag bliver solgt med en sål, der mest af alt minder om et stykke pap.

Det lyder måske lidt groft, men fodtøjsproducenter laver desværre ikke flere modeller med forskellige såler, der tager højde for folks svangprofiler. Det er nemmere, at du selv finder den rette løsning ved at erstatte den medfølgende sål med en mere tilpasset indlægssål.

At undvære indlægssåler svarer derfor til at købe en rigtig dyr og flot bil, men hvor du undlader at investere i gode vinterdæk samtidig – sat lidt på spidsen altså

 

Hvilke indlægssåler skal jeg vælge?

I Spejder Sport sværger vi til de formstøbte indlægssåler fra Sidas.

Sidas passer til 95% af alle fodtyper og fås i tre forskellige størrelser: Low, Mid og High. På den måde kan du være sikker på at finde et par, der passer til, hvor meget støtte, du har brug for.

Indlægssålerne fra Sidas holder i mange år og kan nemt flyttes rundt blandt dit vandrefodtøj, så du altid opnår den mest optimale pasform for netop din fod.

Kig ind ind næste gang du kommer forbi en Spejder Sport og oplev selv, hvad den rigtig indlægssål kan gøre. Vi glæder os til at nørde såler med dig, og vi måler gerne din svang helt gratis som i videoen nedenfor.

 

TIP! Har du specifikke behov, som vores indlægssåler ikke kan løse, kan du prøve at tage en snak med din lokale skomager eller opsøge en bandagist.

 

To strømpestrategier

At vælge den rigtige vandresok handler i bund og grund om to ting:

 

  1. At opnå et generelt godt niveau af fodkomfort, hvor du hverken fryser eller sveder for meget.
  2. Undgå hudirritation og friktion, der kan føre til vabler og gnavesår.

 

For at opnå lige præcis det findes der to velkendte strømpestrategier, som du muligvis allerede kender:

 

1) Tricket med to lag strømper er en løsning, mange er glade for. Her arbejder den tynde linersok og den tykkere uldsok mod hinanden, hvilket forhindrer friktion direkte på huden og dermed mindre risiko for vabler. Metoden fungerer altså fint, omend det er tungere og fylder mere, end hvis du nøjes med én vandresok.

2) Den anden model er at vælge ét par tekniske vandresokker og dermed udelade linerstrømpen. Tekniske vandresokker kan fint stå alene, da de har flere zoner, hvor der er vævet tykke løkker af frotté. Når du går, og friktionen opstår mellem fod og støvle, fanger løkkerne det og modvirker ømhed og vabler.

 

Fordelen ved en teknisk vandrestrømpe er desuden, at den i højere grad sidder til og følger fodens form. Og med kun én sok er det bare nemmere at skifte undervejs.

 

Valg af materiale – uld eller syntet?

Ligesom folk har forskellige præferencer omkring at vandre med ét eller to par strømper, er det også forskelligt, om man er til uld eller ej.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er vilde med strømper af blød, varm merinould i Spejder Sport. Uld varmer nemlig rigtig godt, fordi uldfiberen er hul og dermed binder luften, så der holdes på varmen. Disse isolerende egenskaber bevares, selvom ulden bliver fugtig fra f.eks. sved fra fødderne eller nedbør.

Endelig er uld antibakterielt og kan derfor bruges flere gange, uden at du komme til at lugt af sved. Du behøver derfor ikke at pakke ret mange strømper i rygsækken, hvis du har valgt uld som materiale.

Uld er dog ikke så slidstærkt i sig selv, og derfor er langt de flest uldstrømper i Spejder Sport blandet med syntetiske materialer, f.eks. polyamid, elastan og akryl, for øget slidstyrke. Vi har mange forskellige modeller, så om der skal være en overvægt af uld eller syntet i dine strømper er helt op til, hvad du bedst kan lide.

Er du slet ikke til uld overhovedet, kan du vælge strømper af 100% syntetisk materiale. Her får du en mere slidstærk og svedtransporterende strømpe, der ikke bliver lige så varm at have på foden som uld. Til gengæld skal de lidt oftere til vask, da syntetiske materialer hurtigere begynder at lugte af sved.

 

Quick-guide til valg af strømper

Der er mange muligheder, når du skal finde de helt rigtige vandrestrømper. Det bedste, du kan gøre, er at prøve dig frem. Her får du lidt hurtig hjælp til at finde rundt i udvalget:

 

✔️ Allround brug Er du på udkig efter en lækker allround vandresok i blandingsmaterialer, men hvor der er tilpas meget uld i, så du ikke fryser og kan modstå den fugt, der opstår i støvlen, kan du vælge en Devold Multisok eller Asivik Trekking Sock

✔️ Masser af uld Når du er rigtig kuldskær og bare vil have masser af varm uld, fordi de almindelige vandresokker ikke slår til, skal du overveje vores Asivik Trekking Sock HW med 67% merinould.

✔️ Uld der ikke føles som uld Er du ikke den store fan af uld, men vil du gerne have varmen og de antibakterielle egenskaber fra ulden, kan du prøve Asivik Walker Sock Wool. Her vil du ikke kunne mærke ulden, for det er en blandingssok med kun 29% merinould. Du får dermed det bedste fra begge verdener.

✔️ Til varmt klima Skal du vandre i meget varmt klima og har brug for en strømpe, der kan suge sveden fra din fod og holde den tør, samtidig med at den er blød, lækker og slet ikke føles som uld, er THERM-IC strømper et oplagt valg.

✔️ Slidstærke sokker uden uld Hvis du under ingen omstændigheder vil have uld involveret, men stadig gerne vil have en strømpe, der er svedtransporterende og slidstærk, skal du prøve at hoppe i Falke TK1 Cool og Falke TK2 Cool vandresokker, der er perfekte til længere vandreture og sokkerne ikke skal være med uld.

✔️ Multifunktionelle linersokker Linersokker har et bredt anvendelsesområde. Du kan f.eks. både bruge dem under en tykkere sok for ekstra varme og mindre risiko for vabler, eller du kan bruge dem alene, når vejret er mildt. En tynd linersok, hvor du får masser af uld for pengene, kunne være Asivik Liner Sock, Wool med hele 62% merinould. Er du slet ikke til uld, har vi selvfølgelig også Asivik Liner Sock, Superwick med 77% Coolmax polyester, som du altid kan kigge forbi og prøve.

 

Kig forbi og prøv

I Spejder Sport er vi nogle rigtige såle- og sokkenørder, for vi ved, hvor stor en forskel, det kan gøre. Vi er mere end 200 medarbejdere, der selv tager på tur og konstant tester vores fodtøj og strømper. Og så har vi jo hjulpet massevis af glade kunder siden 1945, som ofte er så søde, at de kommer tilbage med feedback fra deres oplevelser.

Kom derfor endelig ind i butikken og fortæl os om dine fødder, dine støvler og dit næste eventyr. Tag dine gamle støvler med og lad os gøre dem endnu bedre. Du kan også altid skrive til os og få råd og vejledning på [email protected]

 

Vi glæder os til at hjælpe dig!