10 ting du skal vide inden strandturen

Sommeren er lig med strandture og solbadning i vandkanten, men hvilke regler gør sig egentlig gældende på en strand?

Der er heftig debat om, hvorvidt reglerne for færden på kysterne er for stramme eller ej, men uanset hvad, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i dem, hvad enten du ønsker at tilbringe en nat ved de skvulpende bølger eller blot ønsker at gå en tur med hunden i vandkanten.

 bål på strand

Må vi tænde bål på stranden?

Ja, bål må faktisk gerne tændes direkte på stranden.

Husk dog altid, at det ikke må tændes i bevoksede og klitfredede områder og husk samtidig at fyre bål med omtanke, inden du stryger første tændstik og sluk ekstra omhyggeligt, inden I drager videre.

Når dit bål er slukket, bør du undgå at dække det til med sand.

Skulle nogle af gløderne mod forventning ikke være slukkede, holder sandet dem varme i lang tid, og det kan være yderst farligt for de små børnefødder, der måtte komme forbi dagen efter.

 

Må jeg slå lejr på kysten?

Nej, reglerne siger, at du kun må bade og opholde dig på stranden i kortere tid, hvilket betyder en dags tid. Du må gerne sove på kysten, hvis du opsætter et primitivt ly (f.eks. tarp), men det er ikke er tilladt at sætte et rigtigt telt op.

 

Må min hund løbe løs?

Hunde er fantastiske turmakkere og vil elske at vandre på de endeløse strande, men husk, at de skal i snor fra 1. april til 30. september, samt når der er græssende husdyr i sigte.

 

Må jeg ride?

Ridning er forbudt på stranden i løbet af sommeren, men i perioden fra 1. september til 31. maj er du mere end velkommen til at nyde en ridetur i vandkanten på arealer, hvor der ikke er bevoksning, og hvor der er lovlig adgang.

 

Må jeg bade nøgen?

Er du typen, der helst vil bade, som Gud har skabt dig, eller har du bare glemt badetøjet, så fortvivl ikke! Det er nemlig tillad at bade nøgen på alle danske strande, så længe der er en gensidig respekt mellem dig og de øvrige strandgæster.

 

Hvad med min kajak?

Så længe din båd ikke har motor, må du gerne have den liggende på stranden en dags tid. Du kan derfor uden problemer ro længere ture i din kajak og lade dem ligge, mens du opholder dig på kysten.

 

Respekter private områder

Når et område er privatejet, må du ikke opholde eller bade nærmere end 50 meter fra ejernes huse. Husk på, at én dårlig oplevelse med friluftsfolk, der udviser dårlig opførsel hurtigt kan få en grundejer til at blive negativt indstillet over for de næste.

 

Sund fornuft og god stil

Når du færdes på kysterne, kan du komme langt ved at bruge din sunde fornuft, hvis du kommer i tvivl, og bruger du et område meget, er det altid en god ide at sætte dig grundigt ind i lokale regler og praksis.

 

Husk de 5 baderådstrand og hav

Skal du ud i bølgerne, er det vigtigt at du sætter dig godt ind i de fem baderåd. De er til for din egen sikkerheds skyld. De fem baderåd lyder:

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne


Kend badeflagene for din egen sikkerheds skyld

Udover baderådene, er det vigtigt, du kender badeflagene, så du ved, hvad de betyder. Misforstår du flaget, kan det sætte din sikkerhed i fare.

 

  • Det rød/gule flag: Gå bare i vandet! Dette flag, der er halvt gult og halvt rødt, har erstattet det tidligere grønne badeflag. Det rød/gule mønster indikerer, at du altid skal være på vagt, når du går i vandet, men indikerer, at du er i et område, hvor der er livredderovervågning af badegæster. Derfor er det en god huskeregel at bade mellem flagene, hvor kystlivredderne holder vagt.
  • Det grønne flag: Gode badeforhold! Selvom det grønne flag er blevet erstattet af det rød/gule, kan du stadig opleve at se det enkelte steder. Skulle du støde på et grønt flag på en strand, betyder det, at badeforholdene er gode.
  • Det gule flag: Vær opmærksom! Det gule flag hejses, hvis badeforholdene er utilregnelige. Vandet kan måske se roligt og sikkert ud, men fralandsvind, bølger, strøm og vandmænd kan gøre vandet mindre sikkert.
  • Det røde flag: Livsfare! Ser du dette flag, skal du ikke gå i vandet.
  • Det blå flag: Det blå badeflag med en hvid cirkel med en bølge i på midten fortæller, om badevandet er rent. Flaget findes både på havne og strande, og viser at kravene vedrørende faciliteter, vandkvalitet, miljøinformation, sikkerhed og service bliver overholdt.


Udbyg din viden om ture på stranden

Du er nu sat godt ind i nogle af de mest basale regler, der gør sig gældende på stranden. Vil du vide mere, kan du udbygge din viden om reglerne på stranden her:

Det er en god idé at sætte dig godt ind i reglerne og følge dem, selvom nogle af dem måske kan virke stramme og nøjeregnende.

Fundamentet for reglerne blev skabt for snart 100 år siden, og har været med til at sikre, at vi stadig kan nyde lange stræk med vild kyst, hvor vind, saltvand og sand bestemmer.

 

Til sidst vil vi bare ønske dig en god tur på stranden! Husk, at du altid kan finde solcreme og solhatte i vores webshop.