Øhavsstien - 7 skønne vandreruter på sydfyn

Kom med på en fantastisk vandretur i Danmarks måske smukkeste natur. Øhavsstien har vanvittigt meget at byde på – uanset om du elsker skove, kyst eller englandskab.

Det er en oplagt rute, hvis du er til kulturhistorie, fuglekiggeri eller lystfiskeri. Der er fine muligheder for at overnatte – i shelter, små hytter, campingpladser eller små lokale Bed & Breakfast’s og hoteller.

 

Kort om Øhavsstien

Øhavsstien er en 220 km lang dansk vandrerute på Sydfyn, Ærø og Langeland.

Øhavsstien går gennem det fantastisk smukke Sydfynske Øhav. Der oplever du en meget alsidig dansk natur og kultur, herunder mose, ådal, strande, skove, kulturlandskaber, små hyggelige landsbyer med vejboder, smukke herregårde, slotsparker og lokale landsbyhaver.

Ruten er delt op i syv strækninger og er markeret med blå pile på pæle hele vejen. Inkluderer man færgefart, så går Øhavsstien som et ottetal over Sydfyn, Langeland og Ærø. Vil du gå hele ruten i et stræk, kan du blive nødt til at gå nogle af ruterne to gange.

Tager du hele ruten, går du fra Lundeborg på Østfyn, ned over Sydfyn og ender ved Falsled på Vestfyn, men forinden har du også taget et par afstikkere på ruten. Den ene går fra Svendborg, via Tåsinge til Lohals på Langelang. Den anden afstikker går via Faaborg ned over Ærø.

Øhavsstien er etableret gennem et fornemt samarbejde mellem de 4 forskellige kommuner den krydser og ca. 150 godsejere, som har afgivet jord til stien.

 

Få et overblik - Øhavsstien kort

Gå Øhavsstien på Fyn 

Af praktiske årsager er Fyn et godt sted at starte, hvis du har ambitioner om at gå Øhavsstien - især hvis du skal med offentlig trafik til og fra din tur. I det øjemed kan du planlægge din vandretur, så du kan gå en eller flere af etaper 1, 2, 3 eller 4. Alle fire ruter er enten på Fyn eller starter på Fyn.

Vil du gerne gå Øhavsstien fra Svendborg, så har du disse tre ruter at vælge imellem;

  • Etape 2 - østpå mod Fjællebroen
  • Etape 3 - nordvest mod Lundeborg
  • Etape 4 - sydpå over Tåsinge til Rudkøbing på Langeland

 

Øhavsstien på Langeland

Vil du gerne kombinere din vandretur med øhop på Sydfyn? Så kan du gå Øhavsstien på Langeland. Der er to ruter på øhavsstien, som du kan vælge, hvis du kun vil gå på Langeland:

  • Etape 5 - på den nordlige halvdel af Langeland
  • Etape 6 - fra Stengade Strand tværs over Langeland og ned til Henninge Nor

I Henninge Nor er den sidste og syvende rute kun en smuttur væk med den skønne Ærø færge.

 

Øhavsstien på Ærø

Du kan også tage Ærø færgen fra Langeland og Fyn og gå Etape 7 af Øhavsstien. Snyd ikke dig selv for et besøg på øen Birkholm, hvis du har mulighed for at tage postbåden fra Marstal havn og overnatte i de fede shelters.

 

Tag på 1 dags vandring eller weekendtur på Øhavsstien

Vi har selv klippet og klistret en smuk rundtur på 16-17 km sammen. Den er perfekt, hvis du kun har en dag eller weekend til rådighed – men gerne vil have en smagsprøve på Øhavsstien og skønne Sydfyn.

Denne rundtur følger Øhavsstien (etape 2) fra Fjællebro havn til Vester Skerninge, men vender så rundt ad landevej tilbage til Fjællebro. Du får altså både får kyst, oldgammel skov, dal, og landevej på denne tur. Start turen og følg Øhavsstien 6-7 km langs kysten mod øst og nyd havudsigten. Drej ind i Præstens Skov med over 200 år gamle træer.

Ikke langt herfra er Syltemae Camping - en skøn campingplads med egen badestrand. Har du en weekend, kan du leje en teltplads for natten og prøve kræfter havkayak eller SUP. Husk at du skal gå de 16 kilometer med alt på ryggen, så det kan altså godt betale sig at investere i et smart letvægtstelt og en komfortabel vandrerygsæk, så vægten er placeret rigtigt. Husk at handle det nødvendige mad, da nærmeste supermarked er 6 km væk.

Ruten går videre op gennem Syltemade Ådal, ca. 5 km og ender i Vester Skerninge, hvorfra du drejer væk fra Øhavsstien og går langs landevejen gennem Uldbølle tilbage til Fjællebro. Har du tid til mere (og er de ikke optaget) så kan du jo tage endnu en overnatning i de arkitekttegnede shelters ved Fjællebro Havn.

 

Planlæg selv kortere (rund)ture

En af udfordringerne ved lange vandreruter er ofte tidsnød – måske er du begrænset af weekenden, eller så ved du, at dine ben ikke vil (gå 220 kilometer) som du. Det er heldigvis ikke lov, at man skal følge Øhavsstien – eller andre vandreruter for den sags skyld – så lad ikke det stoppe dig.

Udvælg de bedste strækninger til en dags- eller weekendtur, så behøver du ikke piske igennem ruten. Det smukke ved selv at sammensætte en rute er også, at du kan designe en rundtur, så du ikke er nødt til at vende om og gå samme strækning tilbage eller afhængig af bustider. Det betyder, at du må hoppe af stien et stykke af vejen, men det behøver ikke at være en bagdel.

 

Øhavsstien FAQ

Hvor lang tid tager det at gå Øhavsstien?

For trænede vandreben, kan det tage 9 dage at gå hele Øhavsstien (25 km om dagen i gennemsnit). For almindeligt dødelige, der godt kan lide pauser og hygge, tager det omkring 14 dage (15 km om dagen i gennemsnit).

 

Hvor går Øhavsstien?

Du finder Øhavsstien i det Sydfynske Øhav, hvor vandreruterne breder sig over Sydfyn, Tåsinge, Langeland og Ærø. Færgefart mellem Langeland-Ærø, Ærø-Fyn samt Lundeborg-Lohals er nødvendigt for at gå hele ruten i et stræk (220 km).

 

Hvor lang er Øhavsstien?

Øhavsstien er i alt 220 km lang og strækker sig over Sydfyn, Tåsinge, Langeland og Ærø. Den er delt op i 7 strækninger, der er mellem 26 – 39 km lange. Det er oplagt at dele Øhavsstien op, og gå den af flere omgange.

 

Hvor starter Øhavsstien?

Officielt starter Øhavsstien med 1. etape i Falsled på Sydfyn - men ingen kommer efter dig, hvis du starter et andet sted. Øhavsstien er opdelt i 7 etaper af 26-39 km, og du vælger selv, hvor du vil starte, og hvilken retning du vil gå. De fleste udvælger en strækning ad gangen, og går vandreruten af flere omgange.

Dyk dybere ned i Øhavsstien herunder eller tag et kig på vores samling af de bedste vandreture i Danmark eller vores anbefalinger til vandreture generelt.

 

Etape 1: Faldsled - Svanninge Bakker - Fjællebroen, 39 km

Turen starter i den skønne lille landsby Faldsled. Kommer I fra Faaborg, så kan du booke en fynbus fra Faaborg til Falsled senest to timer inden afgang på fynbus.dk

Ankommer I sent fredag aften, kan du slå telt op hos Falsled Strand Camping – så du kan starte ruten tidligt med friske gåben. Vil du gerne vil forkæle dig selv, så kan en middag på gourmetrestauranten Faldsled kro virkelig anbefales. Rækker tiden eller pengepungen ikke, så kan en god portion frysetørret mad da også noget.

På ruten kommer du forbi Herregårdspensionen Steensgaard fra begyndelsen af 1300-tallet. Hvis du har tid til at beundre den gamle (men velholdte) bygning, der både har huset alt fra grever og mord.

Ca. 9 km hen ad ruten kan du bestige Trebjerg - Fyns tredjehøjeste bjerg med sine 128 meter over havet. Nyd udsigten over Helnæsbugten med en varm kaffe eller kakao. Vores kære Dronning har selv besøgt området knapt 600 m mere nordligt, hvorfor det har fået navnet Dronningeudsigten.

 

Oplev de fynske alper

På denne strækning oplever du Svanninge Bakker, som kaldes ”de fynske alper”. Det smukke kuperede landskab, der er et resultat af istiden, er absolut et besøg værd. Det er etapens højdepunkt (i vores øjne) og ligger omtrent 16 km inde. Svanninge Bakker er det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn. Er I kommet tidligt fra start, så er det her, I skal finde et godt sted at spise frokost.

Er jeres ben ved at give op eller har I ikke lyst til at forlade området, så er der flere overnatningsmuligheder i nærheden. I finder to primitive overnatningspladser ved henholdsvis Hammerdammen og i Sollerup Skov – ligesom der er områder med friteltning i Komtessens Plantage og Sollerup Skov nord for Svanninge Bakker.

Tager du afstikkeren til Fåborg (4 km hver vej), kan du slå dit telt op hos Faaborg Camping, og opleve de mere end 2500 år gamle sten-diger på vejen. Når turen går videre mod Fjællebroen kan du blandt andet nyde Nakkebølle Fjord, der blev inddæmmet til sø i 2003.

Besøg det gamle sanatorium, hvis I har tid. Her blev folk behandlet for tuberkulose med ro og frisk luft. Overnat i shelter nær Fjællebroen Havn – husk at det kan være booket på forhånd.

 

Etape 2: Fjællebroen - Egebjerg Bakker – Svendborg, 30 km

Arkitekttegnede shelters og vandring ved havet

Ved den hyggelige Fjællebroen havn, kan du overnatte i de to arkitekttegnede shelters.

Første etape af denne sceniske rute, går langs havet med en skøn udsigt til Øhavet. Du får god gavn af en vindjakke eller skaljakke på denne strækning.

Ved Præstens Skov drejer du ind i landet. Først skal du gennem vindblæst tjørneskov, men Præstens Skov byder på mere en 200 år gamle ege-, hassel-, og vedbendtræer. Der er også rig mulighed for at sanke vilde, spiselige planter undervejs. Skal du afsted i april/maj – så husk poser og beholdere til de ramsløg, som hvert forår pryder skovbunden i Præstens Skov.

Vandrer, der går gennem lund af ramsløg på den Sydfynske Øhavssti.

Herfra går du gennem det fantastiske Syltemade Ådal, en smal 20 meter dyb dal. Dalen blev dannet af en smeltevandsflod under isen, men ligger i dag grund til eng, sump og å. Det er et oplagt sted til en frokost eller snakpause.

Her har vi taget Real Turmad med, så vi hurtigt kan lave os et måltid hvor som helst. Real Turmad er forskellige lækre, tørrede retter, der blot kræver noget varmt vand. Syltemade Ådal er også et godt sted, hvis du er fugleinteresseret – så husk en god kikkert.

Frokostpause på den Sydfynske Øhavssti i Syltemade Ådal.

Elsker du historie er den næste del af ruten noget for dig. I landsbyen Vester Skerninge kan du spise på den kongelige kro fra 1772. Senere på ruten møder du Hvidkilde Gods med den imponerende Røde Mølle, Sct. Jørgens kapel for spedalske, Svendborgs havn med gamle træskibe og oldtidsgrave med en 4.000 år hellekiste.

 

Frokostpause udenfor den lokale Brugs i Vester Skerninge på den Sydfynske Øhavssti.

Snackpause i byerne

Det er en god idé at time din frokost eller dine snackpauser efter de små byer, du kommer igennem, eller du kan købe mad fra de lokale butikker, caféer eller på havnen. Her missede vi lige præcis bagernes åbningstid i Vester Skerninge på Sydfyn. Heldigvis havde de eftermiddagskage i det lokale supermarked.

Ruten fortsætter ud i området kaldet Overdrevet. Naturområdet er fredet og dyrkes ikke længere, da man stiler efter at genetablere det sjældne fynske overdrevlandskab. Sandet jord, kuperet landskab og græssende heste og køer er opskriften, og der skal gerne ende med at være overflod af mere en 50 plantearter per kvadratmeter.

Når du har gået omkring 18 km af ruten, kan du finde 2 shelters i Egebjerg Bakker (400 m lang afstikker fra ruten). Søg blot efter Alpegårdens shelterplads for at se, om den er booket.

 

Fuglekiggeri ved Hvidkilde Sø

Du skal have kikkerten frem igen ved Hvidskilde Sø. Du befinder dig i et fugleparadis. Over sommeren huser de smukke søer i tunneldalen grågæs, fiskehejrer og lappedykkere. I vintermånederne møder du tusindvis af troldænder og taffelænder.

Vest for Hvidkilde Sø ligger et shelter, som du også kan besøge og overnatte i. Det ligger idyllisk lige ved bredden. Om sommeren kan det godt være svært at finde i den frodige natur – derfor har vi snuppet koordinaterne (N55 04.039 E010 30.927). Turen dertil er dog en afstikker fra Øhavsstien og vil ca. lægge 3 km oveni, hvis I går rundt om søen.

Denne etape ender i Svendborg, hvor der er masser af gode muligheder for overnatning. Herfra kan du enten:

  • Fortsætte af kysten og gå 3. etape af Øhavsstien: Svendborg – Broholm – Lundeborg på 30 km
  • Krydse broen over Svendborgsund og gå 4. etape: Svendborg - Troense – Rudkøbing på 26 km
  • Tage færgen fra Svendborg Havn til Vindbyøre, Troense eller Valdemars Slot alt efter, hvor mange kilometer du vil skære af 4. etape. Færgen går 3 gange om dagen.

 

Etape 3: Svendborg - Broholm – Lundeborg, 35 km

Vandring med havudsigt og herregårde

Tager du denne rute, starter du ved Svendborgsundbroen, og går det første stykke langs havnen. Du kommer forbi byen Lyststedet Christiansminde – en skøn badestrand, hvis du lige skal køle af inden du går videre. I foråret står skoven på skrænten ved kysten med det spædeste grønt. Det er et syn for sig selv, da de er over 200 år gamle.

Når ruten tager dig en smule væk fra kysten, skal du holde udkig efter de gamle gravhøje. Der er godt og vel 20 oldtidsgravhøje fra den sene bronzealder – og to styk har stadig 4.000 år gamle gravkamre af sten.

Ruten fører dig tilbage mød kysten til du når Skårupøre Sund, hvor du kan nyde udsigten til øhavet igen. KFUM-spejderne i Svendborg har en dejlig grund ud til sundet. Den kaldes Spejderhytten Grunden. Her kan du leje og overnatte i den lille hytte eller deres shelter med skov på den ene side og sundet på den anden.

Husk en god letvægt sovepose til turen - især hvis du skal gå mere end en etape af Øhavsstien. Det betyder meget at dit sovegrej og liggeunderlag vejer og fylder minimalt på vandreture.

 

Herefter går det små 7 kilometer ind i et smukt landskab af marker, skov og overdrev til du når til Vejstrup Å. Der løber ikke så meget vand i åen længere – men ådalen er op til 25 meter dyb, og har et rigt plante- og blomsterliv.

Nær Vejstrup er der endnu en overnatningsmulighed – hvis du booker på forhånd. Vejstrup Ådal Shelter er en integreret bålhytte og shelter, så selv hvis det regner, så kan du lave bålhygge. Det er en rigtig luksus hytte, for her er både rindende vand, toiletter, tilkøb af brænde og parkeringsplads.

Knapt 200 meter derfra finder du Vandmøllen Lille Mølle nær Vejstrupgaard. Den stammer helt tilbage fra 1500-tallet og ebber landidyl.

Har du smag for mere kulturhistorie, så skal du stoppe ved Broholm Gods, der er en af Danmarks ældste herregårde. Godset optrådte allerede i 1326 ved navn, men bygningerne der stadig fra små 300 år senere.

Følg Eventyrstien rundt om godset og kom helt tæt på bygningerne og igennem den britisk inspirerede parkhave. Der er også vid mulighed for at besøge godsets slotsbutik, restaurant eller museum.

Ruten fortsætter i gennem nogle historiske jernalder lokationer, som den gigantiske gravplads på Møllemarken, hvor over 2.500 lå begravede, og den store handelsplads nord for Lundager ved åens udløb. Hele området nær Gudme var Danmarks største jernaldersamfund.

Har du husket din kikkert, så kan du på dage med klart vejr se ud til øen eller holmen, Vressen – fuglenes Atlantis. Her er der mulighed for at spotte ederfugle, sildemåger, grågæs, den toppet skallesluger og mange flere. Etapens endestation er den hyggelige havneby Lundeborg.

 

Frokost på havnen i Lundeborg

Du kan også time din frokost, snackpause eller aftensmad efter de små byer, du kommer igennem eller købe mad fra de lokale butikker, caféer eller på havnen. Her spiser vi frokost på havnen i Lundeborg på Sydfyn, hvor tredje etape af Øhavsstien starter eller slutter, alt efter hvilken retning du går.

Vil du fortsætte af Øhavsstien, så kan du enten vende tilbage til Svendborg og gå Øhavsstien etape 4 eller hoppe på færgen over til Lohals på Langeland og gå videre af Øhavsstien etape 5.

 

Etape 4: Svendborg - Tåsinge - Siø – Rudkøbing, 26 km

Vandring over broer og øer til Langeland

Fra Svendborg kan du også vælge denne rute, hvor du vandrer over Svendborgsundbroen til øen Tåsinge. Broen er 1,2 kilometer lang og 33 meter høj, så du får en god usigt til alle sider – især hvis vejret er klart.

På Tåsinge går ruten langs med vestkysten, først igennem den lille færgeby, Vindeby. Er du plante og fugle-tosset, så tag den lille afstikker mellem Vindeby og Troense til Skansen. Den græsklædte odde er utrolig smuk og hjem for mange forskellige plante- og fuglearter.

Den næste by, der falder for dine fødder, er skipperbyen Troense. I 1700-tallet var det er kæmpe knudepunkt for sejlads og fjernhandel samt hjemegn for rigtig mange sømænd og deres familier. Læg mærke til de mange smukke pryd og nyttehaver i Troense. En trend med at plante frugttræer i haverne har udviklet sig til en fantastisk havekultur, der stadig lever i dag.

Har du mod på at afvige fra Øhavsstien, så kan du besøge Valdemars Slot, der ligger på spidsen af Slotshagen. Det imponerende slot har hørt til Juel slægten lige siden 1677, og du kan vælge at nyde bygningerne udefra ved en gåtur i slotsparken eller besøge deres museum og se flere af bygningerne med original indretning.

 

Hvor skov og hav mødes

Nu skal du igennem Nørreskoven - et absolut højdepunkt på denne rute i vores øjne. Du har skov på den ene side og kysten på den anden. Hele skoven står enormt frodigt med flotte gamle bøge- og egetræer over forår og sommer.

Ambrosius-egen nær indgangen til Nørreskoven er et must. Det er med en alder på omkring 400 år og en stamme på 7 meter i omkreds et af Danmarks ældste og største ege-træer.

Det flyder ikke med shelters eller primitive lejrpladser på den lille ø, men 14-15 kilometer inde i ruten tæt ved Lunkebugten er der mulighed for overnatning hos Tåsinge Camping, hvor det koster 75 kr per person for at slå et telt op.

Generelt er Lunkebugten et smukt sted at gøre ophold. Tidevand og vinden gør bugten meget lavvandet og perfekt for fugle. Der er også rig mulighed for at gøre som fuglene og grave sin egen sandorme op, hvis du har fiskestangen med.

Meget af denne vandrerute går langs kysten på stenstrand – så det er en god idé at gå i et par solide vandrestøvler, der giver anklerne maksimalt med støtte. På denne tur har vi valgt vandrestøvler i læder, selv om de er varmere og tungere end sko, for at få maksimal støtte og holde fødderne tørre. Det er også vigtigt med et par svedtransporterende vandresokker. På denne tur bruger vi sokker i en blød uldblanding.

Vandrestøvlerne er taget af i en pause på vandreturen i det Sydfynske Øhav.

Herfra går ruten over broen til Siø og videre over Langelandsbroen til Langeland. Turen slutter i Langelands største by, Rudkøbing og nær midten af etape 6. Vil du fortsætte med at gå Øhavsstien herfra, så kan du enten gå Nordpå knapt 20 kilometer mod Stengade strand eller sydpå 7,3 kilometer til Henninge Nor for at tage færgen til Ærø.

 

Etape 5: Lohals - Tranekær - Stengade Strand, 29 km

Nær Salten Østerstrand - Øhavsstien på Langeland

Når du vælger denne rute, starter du i Lohals, en lille havneby øverst på Langeland.

Den første lange del af ruten går ned langs Langelands kyst, indtil du krydser øen ved skoven Korsebølle Kohave og går mod den fantastiske og kæmpestore Oehlenschlæger bøg ved Stengade Skov, hvor det siges at Adam Oehlenschlæger skrev Danmarks nationalsang. På vejen kommer du bl.a. forbi Tranekær Slot, hvor du kan booke rundvisning.

Hvis du ikke er til shelter eller telt, så er der masser af muligheder for overnatning på charmerende Bed & Breakfast-steder i nærheden af Øhavsstien. Her overnatter vi på den charmerende lyserøde gård Frejas Sal i Tranekær på Langeland. Vi får vores helt egen lille lejlighed med stue inklusive brændeovn, soveværelse, bad og køkken, og vi står op til yoga på terrassen og en lang, hyggelig snak med ejeren.

Shelter er hyggeligt, men Bed & Breakfast kan bestemt også noget.

 

Bo i shelter på Lohals Havn på Langeland

I smukke Lohals havn på Langeland, starter en af Øhavsstiens 7 strækninger. På havnen står desuden to fine sheltere, ’Vresen’ og ’Smørstakken’, der i form minder mere om to små hytter, med fantastisk udsigt over vandet.

Du kan booke de to sheltere på bookenshelter.dk, og herefter er mulighederne næsten uanede! Du har adgang til både drikkevand, bad og toilet, fiskeri, lejecykler, badning i havet, is-hus, grillbar og restaurant.

 

Etape 6: Stengade Strand - Rudkøbing - Henninge Nor, 26 km

Langelands naturrige øst- og vestkyst

Denne rute starter på Stengade Strand på Langeland og fører dig ned af både øens vest- og østkyst. Når du kommer til Rudkøbing på østkysten, kan du vælge at fortsætte mod det sydlige Langeland, eller du kan krydse broen til Svendborg over øerne Tåsing og Siø.

Undervejs kan du bl.a. nyde det smukke engområde Sylten samt Tullebølle kirke fra 1400-tallet med fine kalkmalerier.

 

Salten Østerstrand eller rettere Stengade skov, hvor det siges at Oehlenschläger skrev ”Der er et yndigt land” under den store bøg.

Besøg ’Salten Østerstrand’ på Langeland

Uanset om sagnet passer eller ej, så er der god mulighed for lidt af et historisk vingesus i maven, når du besøger Oehlenschlägers bøg nær Salten Østerstrand - eller stranden ved Stengade skov, som stedet i virkeligheden hedder. Det siges nemlig, at Adam Oehlenschläger (1779-1850) i 1819 under den imponerende bøg skrev vores nationalsang ”Der er et yndigt land”.

 

Etape 7: Marstal - Ærøskøbing – Søby, 36 km

Sov afsides på Birkholm

Vælger du denne rute, kommer du til at opleve 36 km af den lille eventyrlige ø Ærø. Ruten starter ved stemningsfulde Marstal Havn. Herfra kan i enten begynde at gå eller I kan tage med postbåden, der sejler to gange om dagen, ud til øen Birkholm.

Øen ligger midt i det Sydfynske øhav og er en af Danmarks mindst beboede øer. Det gør den dog ikke mindre hyggelig, og om sommeren vil du møde massere af lystfiskere og både i havnen. Hvis ro og en nat midt i øhavet lyder tiltalende, så kan du booke og overnatte i to skønne moderne shelters. Og tage postbåden tilbage en dag eller to efter.

Vær opmærksom på at tage de madvarer, du skal bruge, med til øen, da der udover en tag-selv butik med is ikke er meget mad at komme efter.

 

Vandring på eventyrlige Ærø

Tilbage i Marstal havn kan du begynde på de 36 km. Ruten slutter i Søby, Ærøs nordligste by, og herimellem kommer du igennem Ærøskøbing med små gamle købstadshuse i brolagte gader, den uhyggelige Vorbjerg Galgebakke og de karakteristiske badehuse.