Mammutmarch

Hvis du nyder den intense følelse af komplet udmattelse, både fysisk og mentalt, samtidig med at du udfordrer dine egne grænser, er der en stor sandsynlighed for, at Mammutmarchen er lige noget for dig.

Mammutmarchen er en krævende begivenhed, hvor du skal tilbagelægge 100 kilometer til fods inden for en stram tidsramme på 24 timer. Alt dette finder sted i de skovbeklædte og smukke omgivelser i Nordsjælland.

 

I denne artikel kan du finde relevante oplysninger om Mammutmarchen og læse historier og få nyttige tips og tricks fra en vaskeægte Mammutmarch-veteran. Derudover kan du finde vejledning i, hvordan du bedst klæder dig på til udfordringen, når det kommer til påklædning, forberedelse og valg af udstyr.

Introduktion til Mammutmarchen

 

Med en målsætning om at anerkende vandring som en legitim sport på linje med løb, blev Mammutmarchen skabt. I alle store sportsgrene finder du spektakulære begivenheder, og i dag kan du i grove træk sige, at Mammutmarchen er blevet vandringens pendant til et maratonløb.

Den første Mammutmarch løb af stablen i Berlin i 2013 og er sidenhen steget markant i popularitet. Det betyder, at du nu kan deltage i en Mammutmarch i både Tyskland, Østrig og Danmark.

Hvorfor deltage i Mammutmarchen?

Du spørger måske dig selv om, hvorfor i alverden du skulle betale penge for at gå 100 kilometer - men det er der mange gode grunde til:

  • For det første er du omgivet af mennesker med samme mål som dig selv, hvilket kan være en stærk motivationsfaktor. Derudover er begivenheden en festlig anledning, hvor en øl eller en anden forfriskning samt talrige high-fives venter, når du krydser målstregen.
  • Undervejs på ruten er der opsat forplejningsposter, hvor du finder vand og snacks. Derudover er der tilgængelige toiletfaciliteter ved disse forplejningsposter.
  • Ruten er tydeligt afmærket med gule pile og refleksbånd, hvilket gør det enkelt for dig at koncentrere dig om selve vandringen. Når du tilmelder dig, kan du også downloade ruten som et GPS-spor, hvilket du kan bruge på din telefon eller dit ur. Dette sikrer, at du næsten ikke kan gå forkert.
  • Der er samaritter til stede som står klar, hvis du skulle få det dårligt undervejs eller være uheldig at komme til skade. Du kan være helt tryg ved, at der er hjælp til rådighed, hvis der skulle opstå uforudsete problemer - og så hjælper de sågar med håndtering af vabler!
  • Som den sidste, og ikke mindst betydningsfulde detalje, vil du blive tildelt et Mammut-certifikat og en medalje som en anerkendelse for din flotte præstation, når du har fuldført de 100 kilometer.

Fakta om Mammutmarchen i Danmark

Længde: 100 kilometer
Tid: 24 timer
Type: Rundtur
Lokalisation: Nordsjælland
Tidspunkt: Slutsommer
Sværhedsgrad: Krævende
Terræn: Asfalt, eng, skov- og grusstier

Mammutmarch 30/55 kilometer

Hvis du føler, at 100 kilometer er en kilometer eller to for meget, er der også mulighed for at deltage i Mammutmarch 30/55 kilometer. Her har du fleksibiliteten til at vælge enten en rute på 30 kilometer eller 55 kilometer.
Denne begivenhed afholdes om foråret, og er en perfekt anledning til at måle dit niveau, inden du kaster dig over Mammutmarchen på 100 kilometer.

Historier, tips og tricks fra en Mammutmarch-veteran

Vi har haft den privilegerede mulighed at interviewe Lea Faurschou, der kan prale af et CV med stillingen som E-commerce Manager hos Spejder Sport, mor til fire, og en imponerende vandrebaggrund, der spænder ud over hendes to medaljer fra Mammutmarchen på 100 kilometer. 

I 2023 står hun over for sin tredje udfordring med Mammutmarchen på 100 kilometer med et mål om at fuldføre strabadserne på bare 18 timer. Nu giver vi ordet til Lea:

Farvel til turisterne

Hvordan fik du ideen til at gå din første Mammutmarch?

“I foråret 2021 deltog jeg i den lille Mammutmarch på 35 kilometer med min familie, hvor jeg virkelig havde en god oplevelse. Herefter meldte jeg mig straks til min første Mammutmarch på 100 kilometer.”.

Hvordan klarede du din første Mammutmarch?

“Det gik overraskende godt! Jeg var godt forberedt, selvom jeg slet ikke vidste, hvad det var, jeg gik ind til. Jeg gjorde det på 21 timer og 45 minutter.”. 


Hvilke tips ville du give dig selv, hvis du kunne spole tiden tilbage?

“Helt klart færre ting og kilo i rygsækken. Derudover passe på med at holde for mange lange pauser efter 50 kilometer - de er svære at komme op fra!”. 


Hvad motiverer dig til at gøre det igen og igen? 

“Det er et helt vildt fedt arrangement at være med til. Der er god stemning, hvor man føler, at alle er på samme hold. Jeg har endda set folk hjælpe tilfældige deltagere med at bære deres tasker, da de var presset! For mig handler det ikke bare om at slå nye rekorder, men at mærke den stærke holdånd og atmosfære igen.”.  

“Det er et helt vildt fedt arrangement at være med til. Der er god stemning, hvor man føler, at alle er på samme hold”

Er du mest udmattet fysisk eller psykisk på Mammutmarchen?

“Jeg er helt klart mest udmattet fysisk. De to gange jeg har passeret målstregen, har jeg kunne mærke det fra top til tå og stort set alle sætter sig ned når de er kommet i mål! Det kan selvfølgelig også mærkes psykisk, men når der er 10-20 kilometer igen, får man et stort mentalt boost.”.


Går du alene eller med andre?

“Jeg plejede at gå Mammutmarchen med en ven, men i år skal jeg gå den alene for første gang, hvilket jeg er meget spændt på.”.


Bruger du forplejningsposterne?

“Ja, jeg bruger forplejningsposterne. Der er en forplejningspost efter 20, 40, 60 og 80 kilometer, hvor jeg både spiser, hvad de har, og sørger for at få drukket en kop vand med mine medbragte elektrolytter i. Og så bruger jeg toiletterne. 

Ud over forplejningsposterne har jeg også eget mad og snacks med, hvor krydderboller med Nutella er mit helt store hemmelige våben - og Haribo click mix og de gule M&M’s med peanuts! 

Jeg har også et drikkesystem med, da jeg har fundet ud af, at jeg drikker meget mere vand, når jeg bruger den. Derudover har jeg en foldekop med til at tanke kaffe på forplejningsposterne. 

Jeg spiser mine egne ting på farten, men holder en pause ved forplejningsposterne. Jeg prøver at spise og drikke hver eneste time - om jeg har lyst eller ej!”.


Hvad gør du for at øge motivationen på Mammutmarchen?

“Jeg har tidligere hørt en masse podcast med min ven, hvor vi efter hvert afsnit går og snakker om det. Det kan være alt fra true crime til DR’s korte dokumentarer - så længe det ikke kræver for meget hjernekapacitet! 

Vi har brugt en lille højtaler til det, da man ret hurtigt kan gå for meget ind i sig selv, hvis man bruger høretelefoner. Det er der også andre der gør, men man skal selvfølgelig huske at respektere de andre deltagere. Jeg skal i hvert fald lytte til podcast igen i år!“.