Tips til vinterens lejrliv

Du går glip af friluftsliv i særklasse, hvis du pakker dit grej væk nu. Tag i stedet på tur og hent mindeværdige oplevelser i den frostklare skov. 

 

Vores bedste tips til iskoldt lejrliv

Har du fået lyst til at opleve Danmark fra sin rå side, så bare se at komme afsted! Der er en forunderlig dyb ro, dagene er korte, lyset er fantastisk – og ofte har man det helt for sig selv. 

Du behøver ikke være nervøs for, at eventyret skal ende som et iskoldt mareridt, hvis blot du forbereder dig med lidt vintertænkning omkring din lejrplads.

Her får du vores bedste tips til, hvordan du kommer i gang med friluftsliv om vinteren: 

 

Hold gang i bålet

Det er rart at have et godt bål kørende konstant. Koge-kedlen kan stå og snurre, så du hele tiden kan få noget varmt at drikke. Laver man en rigelig omgang turmad, som man selvfølgelig skal have rigeligt af, kan forbrændingen holdes oppe på en kølig dag.

 

Husk sav og økse

Sørg for ekstra meget brænde, så det er nemt at holde et godt bål kørende. I den forbindelse vil du være glad for både en sav og en økse. Det gør det meget nemmere at håndtere brændet på pladsen, og få kløvet større stykker til mindre, som det er nemt at få ild på, hvis du f.eks. sanker brænde i skoven.

 

Skær et liggeunderlag til

Om vinteren tilbringer du meget tid i lejren og vil typisk sidde og kravle meget på dine knæ. Her er det smart med et kort tilklippet liggeunderlag, som du kan sidde på og nemt kan flytte rundt ved bålpladsen. Så er du hele tiden beskyttet mod kulde nedefra.

 

Medbring tæpper

Medbring også et lunt tæppe, f.eks. en Asivik Hiker Quilt eller et Ecuadane uldtæppe, du kan tage over dig, når du sidder ved bålet og hygger med noget varmt at drikke og en bog. På den måde er du ikke lænket til din sovepose.

 

Vælg en varm sovepose

Mange frygter måske, at de i telt eller shelter på denne årstid kommer til at ligge og fryse en hel nat. Og det er afgjort heller ikke sjovt. Men løsningen er enkel: Sørg for at soveposen er varm nok og er i den rette størrelse.

Du kan ikke klare det ved at hive en masse lag tøj på og hoppe i posen som en anden Michelin-mand. For så når varmen fra kroppen kun ud i tøjets fibre. Og hvis soveposen er for lille, presser du luften ud af det isolerende materiale enten i hovedenden eller fodenden, hvilket skaber en kuldebro.

Princippet med soveposen er, at den varme luft skal helt ud i dunene eller fibrene i posen, så hele posen er dejlig opvarmet. Det kalder altså på en velvalgt pose, der kan matche kuldegraderne.

Til den danske vinter er en 3-sæson sovepose ofte tilstrækkelig, men er du meget kuldskær, kan du også overveje en decideret vintersovepose

Se vores guide til valg af sovepose her

 

Klæd dig godt på i soveposen

Når du har fundet en god varm sovepose, er det tid til at få styr på beklædningen nede i posen:

  • Er soveposen varm nok, kan du fint nøjes med ét godt lag uldtøj. Et sæt langt undertøj i uld vil stabilisere luften helt tæt på kroppen og dermed hjælpe med at holde varmen. Det skal dog være helt tørt - ellers vil fugten afkøle kroppen.
  • Træk desuden en tætsiddende uldhue på, så mister du ikke varme fra hovedet.
  • Husk også et par løse, varme sovesokker og din lune Buff om halsen. Eventuelt også håndledsvarmere i uld, hvis den skal have fuld gas.
  • Er du meget kuldskær, kan du supplere med en lagenpose i uld eller fleece, der øger komforttemperaturen betragteligt.

 

Hold varmen når du sover

Udover tøjet er der flere ting, du kan gøre for at falde i søvn med varme i kroppen – og holde varmen natten igennem. Scroll ned og læs hvordan eller se videoen her: 

  • Start med at få en god varme i kroppen, inden du kryber i posen. Løb lidt rundt i lejren, lav englehop, sprællemand eller lign. Bare pas på, at du ikke kommer til at svede – du skal tør i seng.
  • Sørg for at være behagelig mæt inden du kryber i posen. Du skal have noget energi til at holde varmen på.
  • Brug en varmedunk til at øge temperaturen i soveposen. Et velkendt tip blandt friluftsfolk er at hælde varmt vand i den obligatoriske Nalgene-flaske og tage den med i posen.
  • Undgå kuldebroer. En kuldebro er f.eks., når et knæ presser soveposen flad op mod en teltdug. Her kan kulde trænge ind gennem posen udefra. Lig derfor ikke for tæt på væggen i shelteren eller på teltdugen.
  • Vend ansigtet mod indervæggen, hvis du ligger i shelter, så det ikke blæser direkte mod åbningen af soveposen.
  • Træk soveposen helt op, snør den godt til og luk omkring ansigtet, så den kolde luft ikke kommer ned i posen, hver gang du vender og drejer dig.

 

Hav styr på R-værdien

Når du sover ude om vinteren, er det ikke nok med en varm sovepose. Dit liggeunderlag skal også have en isolerende værdi, der er høj nok til, at du kan ligge varmt og godt.

Rigtig meget kulde kommer nedefra, så underlaget skal isolere til den rigtige værdi.

Læs mere om R-værdi her

 

Brug dobbelt liggeunderlag

Du booster også den gode soveoplevelse og din komfort ved at bruge dobbelt liggeunderlag. Et oppusteligt, blødt underlag fungerer bare endnu bedre i dansk vintervejr, hvis man har et ekstra isolerende skumunderlag nedenunder.

Det giver også ekstra sikring mod fugt fra jorden, og i al enkelhed sover du simpelthen bedre. 

 

Aldrig gå ned på varmt vand

En god termokande, der kan holde kogende vand varmt længe, er guld værd til vinterfriluftslivet. Og når du alligevel er i gang med at koge vand på bål eller brænder, så kog den ekstra liter og hav den klar på termokanden til en hurtig kop kaffe eller opvasken.

 

Lys i mørket

Om vinteren er dagene korte og mørke, og du skal bruge mere lys, end du umiddelbart tænker. Medbring derfor ekstra pandelamperflagermuslampe eller teltlampe.

Du kan endda omdanne dine ikoniske Crocs sandaler til en unik hyggelampe ved hjælp af pandelampen, når du ikke vil have et alt for skarpt lys – se bare her:

 

Så hvad venter du på? Pak rygsækken med vintergrejet og glæd dig til uforglemmelige oplevelser i vinterskoven.

God tur!