Man går aldrig galt med en fyldig gryderet lavet over bål - især ikke når temperaturen falder. Her får du opskriften på Julies ikoniske stoddergryde fyldt med masser af lækkert kød, krydret flødesovs og, nå ja, lidt kartofler og grønt til.

Du kender den måske allerede i andre varianter under navne som vikingegryde, drengerøvsgryde eller tre gange svin. Jo jo, kært barn har mange navne, og vi kunne ikke lade være med at grine, da Julie, der er mor til tre drenge, selvfølgelig kalder sin ret for: Stoddergryde.

 

Vi håber, du har lyst til at kokkerere med!

 

Opskrift på stoddergryde – en flødefest for sultne turfolk

Hele rygraden i denne gryderet er kød. Vælg derfor noget lækkert kvalitetskød, gerne økologisk, og skær det op hjemmefra, så det er lige til at vippe i gryden, når du skal i gang.  

 

Ingredienser (4 personer)

  • 400 gram skinketern
  • 6 stk. brunchpølser (med eller uden krydderurter)
  • 1 pakke flæsk
  • 2 stk. hakkede løg
  • 1 bakke champignon
  • 1 stk. rød peberfrugt
  • 1 stk. gul peberfrugt
  • 1 dåse tomatpure (ca. 2 spsk.)
  • 1 skvæt vand
  • 1/4 piskefløde (2,5 dl.)
  • 1 terning svine- eller grøntsagsbouillon
  • 1 spsk. karry
  • 1 spsk. paprika
  • Smør til stegning
  • Salt og peber
  • 1 kg. kartofler (+ mælk hvis du vil lave mos)

 

Fremgangsmåde

  1. Start med at brune skinketern og pølser godt af i det brusende smør.  
  2. Tilsæt de hakkede løg og brun dem med også sammen med karry og paprika.
  3. Skær peberfrugt og champignoner i stykker og put dem ned i gryden.
  4. Hæld et skvæt vand i sammen med bouillonterningen.
  5. Tilsæt fløde og lad retten simrer til den tykner.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Mens gryderetten simrer og holder varmen, skal flæskes steges sprødt. Enten på en stegepande for sig selv eller på Dutch Oven låget, som Julie gør i videoen.
  8. Server med kogte kartofler og persillepynt.


Kartofler eller mos?

Om du foretrækker din stoddergryde med kogte kartofler eller en cremet kartoffelmos, er helt op til dig.

Hvis du vil lave kartoffelmos, skal du dog ikke salte vandet, når du koger kartoflerne. De skal koges møre uden salt og bagefter moses med smør og lidt mælk, hvor du så smager til med salt og peber.

En stor, tung Dutch Oven støbejernsgryde vil til enhver tid være vores førstevalg, når det skal laves stoddergryde.

Ild, støbejern, kød og fløde er nemlig bare en kombination, der kan tænde gnister i de fleste friluftsfolk, ikke?

Selvom en Dutch Oven sagtens kan tåle at stå direkte i gløderne, valgte vi at sætte den ovenpå en Petromax Cooking Stand, så gryden stod mere sikkert og plant og vi fik en mere jævn varmefordeling.

Du kan selvfølgelig også lave stoddergryde på både Trangia stormkøkken, en traditionel Kit Kat bålgryde eller på et bålstativ med trefod – retten smager forrygende uanset, når bare du lader den simre og samle smag.

Vælger du at rode med Dutch Oven, når der skal laves bålmad, skal du bare være opmærksom på, at støbejern bliver meget varmt – og det er varmt et godt stykke tid, efter at du har taget gryden ud af gløderne.

Derfor er det en god idé med et par varmebestandige bålhandsker og eventuelt det smarte håndtag, Dutch Oven Lid Grip, der gør, at du let kan få låget af og på uden at brænde dig.    

 

God fornøjelse med din stoddergryde!