Opskrift: Risotto med svampe og fjeldsyre
Når du har været udenfor hele dagen eller bare vil nyde god, mættende mad, så er der intet som en nem risotto opskrift, der giver velsmagende resultater. En af de mange fordele ved risotto er, at du kan variere retten alt efter smag og behag. I denne dykker vi ned i risotto med svampe og parmesan. Men du kan også lave din egen opskrift på risotto og bruge det, du finder i skoven eller tager med hjemmefra.
Ingredienser (2 personer)
- 200 g risottoris
- 1 glas tørrede svampe, f.eks. karljohan eller friske svampe fra skovbunden
- 1 bouillonterning
- 1 dl hvidvin (kan eventuelt udelades til fordel for mere bouillon)
- 25 gram smør
- 1 løg og hvidløg, finthakket
- 1 stor parmesanost
Til servering
- Evt. 1 håndfuld fjeld- eller skovsyre. Alternativt kan du også bruge bredbladet persille som tilbehør
- Revet parmesan
Sådan gør du
- Læg svampene i blød i koldt vand
- Pil og hak løg og hvidløg, og svits det sammen i olivenolie i en stor gryde
- Skyl risene, og svits dem sammen med løgene
- Tilsæt hvidvin og lad det koge op, indtil risene har suget væden
- Tilsæt bouillonvand lidt ad gangen under omrøring. Tilføj mere, hver gang risene har suget væden. Fortsæt indtil risene er al dente
- Smag gerne på risene løbende - de skal være møre, men stadig have en smule bid
- Tilsæt friskrevet parmesan, smør og de udblødte svampe
- Vend det hele sammen og smag til med salt samt friskkværnet peber
- Top retten med den resterende, revne parmesan inden servering. Du kan også tilføje skov- eller fjeldsyre, som du kan være heldig at finde i de danske skove eller i Nordens fjelde
- For lidt ekstra friskhed kan du også toppe retten med bredbladet persille som tilbehør
Gode tip til din risotto opskrift
Har du ikke risottoris med på turen? Et billigere alternativ er grødris. De har samme form og stivelsesindhold som risottoris, hvorfor du stadig kan få en skøn konsistens. Til en god risotto kan du dog ikke bruge ris som basmati eller jasmin.
Nyd risottoen, mens den er varm, og skyl ned med den resterende hvidvin. God fornøjelse. Se alle vores opskrifter til bålmad her.
En simpel risotto opskrift for enhver smag
Når du skal forkæles lidt ekstra i weekenden eller servere cremet mad på spejderturen, så er italiensk risotto absolut en vinder. Den er nemlig delikat og smager endnu bedre med et godt glas hvidvin til. Risotto kan fungere som både hovedret og forret, da det sagtens kan være et måltid i sig selv. Du kan også servere det som tilbehør.
Har du aldrig prøvet den populære ret før, så bare rolig. Det er dejligt nemt. Det vigtigste er, at du bruger de rigtige ris, hele tiden rører, er omhyggelig med bouillonen og er tålmodig.
Tilføj det bedste tilbehør til risotto
Har du lyst til at variere din risotto lidt? Eller er alle ved bålet ikke vilde med svampe? Så kan du prøve andre risotto opskrifter med en ny smagsvariant i. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Denne risotto opskrift er vegetarisk og med svampe, men du kan også prøve:
- Risotto med svampe og bacon
- Risotto med kylling og ærter / svampe
- Risotto med hvidvin og spinat
Mangler du godt kogegrej og mad til turen? Hos Spejder Sport har vi alt fra gryder og pander samt bål- og grilludstyr. Find inspiration i vores store udvalg, så du kan få fyldt depoterne op.
Risotto med svampe og bacon
Må den italienske spise gerne have smagen af kød i sig, så kan du komme langt med bacon. Den populære ingrediens giver ekstra smag og går godt med rettens andre ingredienser. Her bør du starte med at stege din bacon sprøde i din gryde i lidt olie. Læg baconen til side, og svits evt. løg, hvidløg og risene i stegefedtet. Tilføj den stegte bacon inden servering.
Risotto med kylling og ærter eller svampe
En cremet risotto med kylling og ærter giver dig vigtige vitaminer samt proteiner. Brun kyllingefileterne i gryden eller på panden på begge sider. Krydr med salt og peber. Skær dem bagefter i tynde skiver, og læg dem til siden. Lad risene simre, indtil de er møre, og tilsæt kyllingen sammen med parmesan, smør og ærter. I stedet for de grønne ærter kan du også lave en risotto med kylling og svampe. Her er fremgangsmåden den samme.
Risotto med hvidvin og spinat
Hvidvin og spinat passer godt til risotto, fordi de komplimenterer risene uden at overdøve smagen. Du skal blot tilsætte ris og riste dem, indtil de er gyldne. Hæld dernæst hvidvinen på, og lad det fordampe. Spæd gradvist til med bouillon, og lad risene simre ved svag varme, indtil de er møre og bouillonen kogt ind. Vend den skyllede spinat og reven parmesanost i risottoen. Smag til med salt og peber.
Velbekomme!