Bålmad - Det kan du sagtens!

bålmad på nem vis

 

 
Der er ikke meget, der slår følelsen af at tilberede og spise mad sammen ude i naturen. Tiden går dejlig langsomt, der kræses måske lidt ekstra om råvarerne, bålet knitrer og røgen svier i øjnene. Præcis som den skal.
 
Der skal ikke så meget til, før bålmad bliver en succes, og med det rigtige grej og god forberedelse, kan du kan nemt udfordre dig selv både på retter og teknikker, uanset om du er en erfaren eller ny friluftskok.
 
Her får du vores bud på, hvad der godt at have in mente, både når du skal vælge dit bålgrej og når du skal i gang med at bruge det. 
 
God fornøjelse!

 

Valg af bålgrej

Du behøver ikke meget grej for at lave god bålmad, men det er til gengæld vigtigt at du vælger det rigtige bålgrej, der passer til den type mad, du gerne vil lave.

Der er nemlig stor forskel i materialer og muligheder, når det kommer til bålmad, og det er bare sjovere at lave mad, når grejet er i orden - både hjemme i køkkenet, i haven og over bål.

 

Gryder

Enhver bålkok har brug for en god gryde, der hurtigt kan levere spilkogende vand til kartoflerne eller en kop varm kakao, når der skal hygges omkring lejrbålet.

De lette aluminiumsgryder fra Kit-Kat eller Trangia er oplagte at have med på tur. De varmer lynhurtigt op og er ideelle, når du netop skal koge ting, genvarme mad eller lave en nem suppe.

Når det kommer til at stege og brase i disse gryder, skal du dog være meget opmærksom på varmen. Den tynde aluminiumsbund bliver nemlig lynhurtigt varm over bål, og du risikerer at brænde maden på.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at lave en hurtig gryderet i en aluminiumsgryde – det kan du sagtens, hvis du holder godt øje med varmen.

Et godt trick er at bruge meget fedtstof (helst smør), når du bruner f.eks. kød og løg (under konstant omrøring). Så snart det er brunet af, skal du sørge for at hæve risten eller på anden måde skabe afstand til bålet og varmen, så retten kan koge sammen uden at brænde på - f.eks. med en Petromax Cooking Stand.

Hvis du er glad for at lave gryderetter eller ofte skal tilberede store portioner suppe eller pasta, kan du i stedet overveje en emaljeret Bonfire bålgryde. Her er volumen en klar fordel, og maden er mindre tilbøjeligt til at hænge fast. Og så er den nem at gøre ren.

Med en kæde kan du hænge gryden op i en smart trefod og dermed skabe afstand fra flammerne. På den måde kan du roligt slå teltet op, mens du lader aftenens chili con carne koge ind og samle masser af smag.

 

Dutch Oven

Ved første øjekast kan man nemt forledes til at tro, at Dutch Oven blot er en lækker støbejernsgryde med låg, men faktisk er dette geniale stykke grej tænkt som en ovn. Vi har selv testet alt lige fra pizza til kanelsnegle og ribbensteg. Vi har tilmed bagt brød i Dutch Oven, der gav selv bagerens bedste surdejsbrød kamp til stregen.

Det kræver ganske vidst både øvelse og tålmodighed, men til gengæld er glæden stor, når duften af hjemmebag rammer næsen samtidig med, at bålkaffen bobler lystigt i perkolatoren.

Dutch Oven kan, kort sagt, bruges til alt det, du normalt ville putte i ovnen. Når det så er sagt, fungerer den også perfekt til gryderetter, hvor f.eks. kød, vin, rodfrugter og friske krydderurter ligger og småsimrer hele dagen. Dét er altså godt!

Skal du kokkerere til mange mennesker, eller lave mad med flere elementer, vil du hurtigt lure fordelen ved at stable et par Dutch Ovens ovenpå hinanden.

Petromax har designet deres Dutch Ovens med små ben, der gør, at de netop kan stables og står stabilt, mens al den gode mad steger løs indeni.

Takket være disse små ben, kan du endda bruge låget fra din Dutch Oven som selvstændig pande, og der er nærmest derfor ikke den ret, du ikke kan lave med denne bål-gadget.

Eneste ulempe er selvfølgelig, at en Dutch Oven har en vis tyngde, og det er derfor ikke den, du skal tage med på vandretur.

Til gengæld er den oplagt at have med til stationært brug på shelterturen, eller når du har lyst til at lave mad over bål hjemme i haven.

Vil du alligevel gerne have en Dutch Oven, der er væsentlig lettere, kan du vælge en GSI Dutch Oven i aluminium.

Udover at den er lettere, bliver en Dutch Oven i aluminium også hurtigere varm. Du skal derfor ikke bruge nær så meget kul eller gløder for at få varmet den op.

Til gengæld køler aluminium også hurtigere ned igen, hvor støbejern holder bedre på varmen, når du først har fået godt gang i den. Og du skal være mere over den i forhold til at styre temperaturen op og ned.

Fordi en aluminium Dutch Oven bliver lynhurtig varm, er det vigtigt, at du ikke varmer den op i selve bålet, som man kan gøre med støbejernet. Aluminium kan nemlig brænde, og en smeltet Dutch Oven kommer der ikke møj mad ud af.

I stedet varmes den op ved at grave nogle gløder ud af bålet, som gryden sættes ovenpå. Der skal dobbelt så mange gløder (eller kul) på toppen af gryden som i bunden, da varmen forsvinder opad. Det gælder både aluminium og støbejern.

Uanset om du vælger en Dutch Oven i støbejern eller aluminium, er det vigtigt, at du bruger tid på at lære den at kende og prøver dig lidt frem i starten, indtil du har fået en god fornemmelse for varmestyringen.

Man bliver sjældent Dutch Oven (bage)mester i første hug – det kræver øvelse.

 

 

Pander

Når du skal vælge bålpande, er der igen flere materialer, du kan vælge imellem alt efter, hvad du skal bruge panden til.

En bålpande i støbejern er selvsagt tung, men her fordeles varmen til gengæld jævnt, og maden holder sig varm, mens du indfanger dine turmakkere eller lægger sidste hånd på middagen.

Støbejern er også oplagt til mad, der skal stå over længere tid – f.eks. en lækker svampestuvning, hvor smør, fløde, svampe og lidt stegefedt fra aftenens steg skal have lov at koge langsomt ind.

Endelig kan du glæde dig over, at støbejernspanden kun bliver bedre og bedre med årene, og at du sagtens kan bruge den på komfuret derhjemme, uanset om det er keramisk, gas eller induktion.

En pande i smedejern er en anden mulighed, hvor du får nogle af de samme fordele som ved støbejern – bl.a. at den kan tåle høj varme og har gode varmeledende egenskaber.

Smedejern vejer ikke ligeså meget som støbejern, hvorfor disse pander er lidt lettere at håndtere. Til gengæld skal du være lidt mere over det, og smedejern er ikke optimalt til de retter, der skal stå i længere tid og småsimre.

Smedejern er genialt til hurtige ting, der skal ind og ud af bålet og rystes lidt. Det kunne f.eks. være asparges med smør, der blot skal fritteres, inden der drysses godt med parmesan udover eller et hurtigt spejlæg til morgenmaden. Husk bare rigeligt fedtstof.

Skal du bare bruge en pande til pandekager og fladbrød, kan du vælge en MSR bålpande, hvor det lange skaft kan deles, så panden bliver nem at transportere. Netop det lange skaft gør denne pande særligt velegnet til madlavning på bål, hvor man gerne vil stå i passende afstand til flammerne og undgå brændte fingrer.

Du kan også trygt lade de små kokke nappe desserttjansen, og stikker du dem en GSI pandekagepande, kan I se frem til lækre pandekager, der IKKE brænder på.

 

Tilbehør

Grundlæggende handler god bålmad om at opnå den rigtige dosering af varme, så den er tilpasset det mad, du skal lave.

Med en Dutch Oven kan du regulere varmen med den mængde kul eller gløder, du lægger under og ovenpå gryden. Sådan kan du ikke gøre med andre gryder og pander, men her er heldigvis andre muligheder.

For at få en mere jævn varmefordeling (eller blot mere stabilitet ind under din pande eller gryde), kan du bruge en Petromax Cooking Stand, der fungerer som ben under selv de meget tunge gryder og skaber afstand til flammerne. Medbring evt. flere styk, så du har til alle dine gryder – så kan du selv styre, hvor på bålet, de forskellige ting skal tilbederes alt efter, om de skal have meget eller lidt varme.

Du kan anskaffe dig en trefod, som du kan hænge gryden op i og justere afstanden ned til bålet. Så undgår du, at varmen bliver for voldsom og brænder maden på – eller at gryden kvæler bålet.

Skulle det ske, at du vil på tur en gang i mellem og være helt fri for gryder og pander, kan du hurtigt omdanne bålet til en smart grill ved hjælp af en foldbar grillrist eller et lille bålstativ, der er nem at tage med i skoven.

 

Forberedelse og fyring

Det er en god idé at være godt forberedt, når du skal ud og lave bålmad i naturen. Når hovedformålet med dit bål er at lave mad, er det vigtigt, at du har brænde nok til at holde varmen kørende, så madlavningen ikke går i stå af den grund.

Vil du ud og virkelig dyrke dine Dutch Oven kompetencer, så start med at øve dig med noget grillkul, der kan holde noget varme over tid. Det er også en god måde at få lidt erfaring med varmereguleringsdelen.

Sværger du derimod til bål og gløder, skal du bare være opmærksom på at få gang i et temmelig stort bål, så du er sikker på at have gløder nok til din Dutch Oven undervejs.

Her kan det være smart at slå et smut forbi den udvalgte destination på forhånd og sikre, at der nu også ligger brænde. Der ligger som regel brænde på Naturstyrelsens pladser, og tager du en lille økse med, kan du hurtigt kløve det brænde, der er i shelteret og bruge det til optænding.

Se her, hvordan du nemt og hurtigt får gang i bålet ved hjælp af ildstål og birkebark:

 

 

Tid til opvask

Når al den gode made er spist, og opvasken skal klares, er der stor forskel på, om du står med bålgrej af støbejern eller aluminium og smedejern.

 

Rengøring af støbejern

Støbejernsgrej fra Spejder Sport er helt klar til brug. Du skal kun lige skylle det efter inden brug, så du er sikkert på, at det er helt rent.

Efter madlavningen skal du endelig holde opvaskesæben langt væk fra dit støbejern. Ellers vil du nemlig kunne smage det i din mad længe efter. En anden ting er, at støbejern meget gerne må bibeholde lidt af fedtet fra madlavningen – og sulfo affedter som bekendt, så det duer ikke.

Vask i stedet blot med varmt vand og brug lidt olie og sammenkrøllet sølvpapir som svamp, hvis der er genstridige, fastbrændte rester i gryden.

Tør herefter grundigt. Du kan også varme din gryde eller pande op i et par minutter og smøre den grundigt indeni med et tyndt lag olivenolie eller anden madolie, inden du sætter den væk. Grej af støbejern vil få lidt patina udenpå med tiden.

Husk at lade låget sidde skævt på, så der stadig kan komme lidt luft ned.

 

Rengøring af aluminium og smedejern

Prøv som udgangspunkt at begrænse brugen af opvaskesæbe. Ofte kan det være nok at koge vand op i gryden eller panden og derefter vaske det rent med en opvaskebørste.

Sidder der alligevel genstridige rester, der kræver sæbe, kan du med fordel vælge at bruge en nedbrydelig biosæbe. Den gør mindst mulig skade på naturen og er drøj i brug.

 

Vores bedste båltips

I Spejder Sport har vi mange års bålmåltider i ryggen. Nogle var vellykkede lige fra start – andre krævede lidt mere øvelse og finjustering i form af grej. Vi har derfor samlet nogle af vores bedste tips til vellykket bålmad lige her:

  1. Gode bålhandsker er uundværlige, når du håndterer varme gryder og pander.
  2. Brug rigeligt med smør og undgå at din mad brænder på.
  3. Husk et håndtag til din Dutch Oven, så du nemt kan kigge til maden.
  4. Er dit støbejern blevet træt at se på, så steg en omgang bacon i det. Problem solved!
  5. Snup et stegetermometer med på turen. Så kan du både tjekke temperaturen i din Dutch Oven, mens den varmer op samt sikre, at kødet har den rigtige kernetemperatur.
  6. Hold øje med kullene på din Dutch Oven og bank løbende på dem for at få asken af. Dermed aktiverer du varmen i kullene igen, så du bibeholder temperaturen. Hvis kullene helt mister pusten, så fjern al asken og læg gløder på på ny.
  7. Vær opmærksom på hvis du er vant til bålgrej i aluminium og skifter over til støbejern (eller omvendt). Der er stor forskel i forhold til varmeregulering.
  8. Brug svingristene på lejrpladsen til at justere varme med. Du behøver ikke placere alle gryder og pander på den samme rist – hæv og sænk dem hver især alt efter, hvad du skal bruge af varme.
  9. Er der ikke svingriste på lejrpladsen, så medbring Petromax Cooking Stand til at skabe afstand til bålet og regulere, hvor meget varme, du vil have under dine gryder.

Du kan få meget mere inspiration til bålmad og bålgrej i din lokale Spejder Sport butik, og vi glæder os til at høre om dine planer.

På gensyn i Spejder Sport!