Guide: Sådan indstiller du rygsækken korrekt

indstil din rygsæk rigtigt, så du undgår gener og skader

At indstille sin rygsæk korrekt er ikke kun et spørgsmål om komfort. Det er også et spørgsmål om at undgå rygskader, sure miner og en rygsæk, der føles unødvendigt tung. Sidder rygsækken korrekt vil den nemlig føles lettere, og du vil have overskud til at gå lige dén kilometer ekstra, når du er afsted. Heldigvis er det nemt, og vi guider dig her igennem, hvordan du gør.

 

Inden du går igang

Før du begynder på indstillingen af din rygsæk, skal du tage rygsækken af ryggen, løsne alle stropper og fylde den, så den har nogenlunde samme vægt, som den kommer til at have, når den skal med på tur.

Dette giver dig det bedste udgangspunkt for at kunne indstille rygsækken, så den sidder, som den skal, når du begiver dig ud på dit eventyr. Herefter indstilles rygsækken i 5 trin.

 

 justér ryglængden på rygsækken

1: Juster ryglængden

Inden du begynder at indstille rygsækkens remme, skal du, hvis rygsækken er lavet til det, indstille ryglængen. Ryglængden går fra toppen af hoftekarmen til der, hvor rygsøjlen går over i til nakke. Dette er der, hvor du kan mærke den øverste store ryghvirvel, lige under nakken.

Du kan måle dine ryglængde ved enten selv eller med hjælp fra en anden at tage et målebånd eller en snor, som du holder fast ved øverste ryghvirvel, og føre den ned til lænden. Marker længden, og du har din ryglængde. På rygsækken går ryglængden fra bunden af hoftebæltet til toppen af rygpuden, som skulderremmene går ud fra. Brug din snor eller målet fra målingen af din ryglængde og indstil rygsækkens ryglængde, så den har dette mål.

Rygsækkens ryglængde skal indstilles sådan, at hoftebæltet støtter på den øverste halvdel af hoftebenet. Skulderremmenes udspring vil typisk sidde et sted mellem skulderbladene.

 

indstil hoftebæltet på din rygsæk

2: Indstil hoftebæltet

Efter du har indstillet ryglængden, så den passer til dig, skal du tage rygsækken på ryggen og indstille hoftebæltet. Løft rygsækken lidt op og stram hoftebæltet, så det sidder cirka deromkring, hvor du sætter hænderne i siden. Det er vigtigt, at hoftebæltet sidder godt til, da du skal bære den primære del, helst 60-80%, af rygsækkens vægt med dine hofter for ikke at skade dine skuldre og ryg.

Bærer du normalt din rygsæks vægt med skuldrene, vil rygsækken straks føles meget lettere, når du begynder at bære den med hoften i stedet. En god hovedregel er, at undersiden af hoftebæltet er på højde med oversiden af dit lår, når dit ben er løftet, så dit lår er i en 90 graders vinkel i forhold til overkroppen.

Tip! På nogle rygsække, bl.a. fra Osprey, er der mulighed for at justere længden på selve hoftebæltet og ikke kun på remmene. Dette giver mulighed for at få rygsækken til at sidde endnu bedre på ryggen.

 

Stram skulderstropperne på rygsækken 

3: Stram skulderremmene

Når rygsækken sidder i den højde, den skal, skal du stramme skulderremmene, så rygsækken sidder sidder godt og fast indtil ryggen.

Ifølge vægtstangsprincippet vil ting, der er længere væk fra din krop føles tungere og det er derfor vigtigt, du får rygsækken godt ind til dig. Dog skal du ikke stramme så meget, at du begynder at bære rygsækken med skuldrene - Størstedelen af vægten skal stadig hvile på hoften.

Når skulderstropperne er løst spændt, skal der være min. 10 cm fra spændet og ned til punktet, hvor remmen er fastgjort. Det er vigtigt, at skulderremmene følger dine skuldres kurver og ikke trykker på halsen eller gnaver i armhulen.

 

spænd topstrammerne

4: Spænd topstrammerne

Topstrammerne udgør en ofte overset justeringsmulighed. Placeret mellem skuldrene og rygsækkens top er de uden for synsfeltet, når først rygsækken sidder på ryggen, og måske netop af denne årsag bliver de ofte glemt. De udgør dog en god mulighed for at få den korrekte hældning på rygsækken og give det rigtige tyngdepunkt og derved større stabilitet. Som hovedregel skal disse remme have en vinkel på ca. 45 grader.

 

Brystremmen skal strammes til sidst

5: Slut af med brystremmen

Når alt andet sidder, som det skal, strammes brystremmen for at sikre, at skulderremmene forbliver på dine skuldre. Ofte kan brystremmen justeres op og ned, så juster den, så den sidder behageligt og stram derefter til, så remmen sidder godt og fast, men uden den trækker skulderremmene ind over brystet på dig.

 

Lyt til din krop og juster undervejs

Hele vejen igennem tilpasningen af din rygsæk, er det vigtigt, du føler efter, hvad der føles rigtigt for dig. Vi er alle forskelligt bygget og du skal indstille din taske efter din egen kropsbygning, så den sidder rart på hele turen, og du undgår skader. Det vil ofte være nødvendigt at indstille rygsækken flere gange undervejs på turen, da stropperne kan give sig. Sørg for, at den altid sidder godt og behageligt på ryggen.

Vil du have helt styr på indstillingen af din rygsæk, kan du se vores videoguide her: