Opskrift: Koldhævede og æltefrie boller

 

Findes der noget bedre end varme, nybagte boller, når du er på tur? Dumt spørgsmål ;) Alligevel gider de færreste stå at rode med æltning, hævning og klistrede fingre ude i skoven, og det kan vi egentlig godt forstå.

SÅ: Med denne opskrift springer vi alt det besværlige over!

Disse lækre og saftige grovboller er nemlig både æltefri og koldhævede, hvilket betyder, at du med en minimal indsats kan diske op med hjemmebagte boller – direkte fra Omnia ovnen på din Trangia.

Opskrift boller

Ingredienser (ca. 10 stk.):

  • 0,5 dl. havregryn
    0,5 dl. grahamsmel
    0,25 dl. solsikkekerner
    0,25 dl. hørfrø
    8 gram frisk gær
    8 gram groft salt
    ½ tsk. honning
    200 ml. lunkent vand
    4,5 dl. hvedemel
     

Fremgangsmåde:

  1. Rør gær, salt og honning ud i det lunkne vand i en stor gryde.
  2. Tilsæt mel og kerner og rør godt rundt. Hæld evt. mere vand ved, så dejen ender med at være våd og elastisk som i videoen.
  3. Dæk skålen til så lufttæt du kan, f.eks. med køkkenfilm og et viskestykke udover eller et lag Bee's Wrap mellem gryde og låg.
  4. Sæt på køl eller lad dejen stå udendørs og hæve til næste morgen.
  5. Brug to skeer til at forme og ”klatte” bollerne ned i din Omnia silikoneform.
  6. Bages i cirka 25 minutter til de er let gyldne og lyder hule, når du banker dem i bunden. Hold øje med varmen, så bollerne ikke bliver brændte i bunden. Hellere skru ned og forlæng bagetiden.
     

Udstyret:

Disse boller er oplagte at bage i den populære Omnia ovn, som du kan sætte direkte oven på din Trangia eller en anden form for brænder eller komfur.

For at bollerne ikke brænder fast, anbefaler vi, at du bruger den smarte Omnia silikoneform. Den er genial, når du skal bage eller lave andre retter, hvor du vil undgå, at maden brænder på. Og så er den virkelig let at rengøre bagefter, hvilket man ikke skal kimse af, når foldestolen kalder, og der skal slås mave.

Er du mere til bålmad, kan du også bage de koldhævede boller i en Dutch Oven – præcis ligesom hvis du følger bage-fremgangsmåden i vores opskrift på brød bagt i Dutch Oven

 

Hvad er koldhævede boller?


Koldhævede boller er boller, der hæver koldt i enten køleskabet eller et andet køligt sted, f.eks. udendørs, i minimum 8 timer. Jo varmere det er, jo mere vil dejen hæve.

 

Er det meget koldt og f.eks. tæt på frysepunktet om natten, når du er på tur, vil dejen naturligvis ikke hæve til samme størrelse som, hvis det er varmere. Men bare rolig – vi har testet denne opskrift med koldhævning både i køleskab og på tur, og resultatet bliver lige godt uanset hvad.

Når du lader dejen koldhæve, kan du nøjes med væsentlig mindre gær, ligesom det går fint at bruge kold væske.

 

Er der fordele ved koldthævede boller?

  • Dejen skal ikke æltes, men kan blot røres sammen med en ske
  • Den lange hævetid giver melet bedre tid til at udvikle sig
  • Du behøver ikke røre dejen, når bollerne skal bages. Brug blot to skeer til at forme dem.
  • Bagværket får en bedre smag
  • Bollerne bliver mere luftige og saftige

What’s not to like? Nemt og lækkert!

Nemme boller


Som du nok allerede fornemmer, er det ret nemt at fremtrylle en omgang nybagte boller, når du lader dem koldhæve natten over i samme skål, som du rørte dejen sammen i. Minimum tidsforbrug, minimum opvask. Lige til at putte i ovnen om morgenen så snart, I vågner.

 

Måske er det netop derfor, at disse langtidshævede boller også går under navnet ”brusebadsboller” – fordi de nemt kan laves klar og bages på en helt almindelig tirsdag morgen (mens du står i brusebadet), hvis det er det, man vil.

 

Hjemmebagte boller på din måde


Når du begynder at lære opskriften her at kende, kan du begynde at eksperimentere lidt mere.

 

Måske har du lyst til at udskifte nogle af meltyperne eller tilsætte flere kerner. Det er helt op til dig – bare giv den gas og find frem til DIN perfekte opskrift.

I stedet for grahamsmel kan du f.eks. også bruge durum- eller rugmel. Du kan også erstatte hørfrø med hakkede valnødder eller bare bruge den oprindelige opskrift og f.eks. tilsætte græskarkerne. Alt er muligt så slip fantasien løs!

 

Hemmeligheden bag lækre boller


Det er selvfølgelig en smagssag, hvad den enkelte opfatter som en lækker bolle, men der er nogle kommentarer, der går igen, når vi serverer disse koldhævede boller på tur:

 

  • Hold da op, hvor er skorpen sprød og knasende!
  • Uhm, bollen er virkelig blød og luftig indeni!
  • Wauw, de er stadig saftige (sagt senere på dagen el. dagen efter)!
  • Er der en mere?
     

Luftige boller


Denne opskrift er ideel til dig, der holder af luftige boller. Mange grovboller kan være en tør og tung omgang, men disse her er lette og luftige med masser af lufthuller, så man skulle tro, det var surdej, du brillierer med.

 

Det skyldes naturligvis den lange koldhævning, der giver dejen masser af tid til at udvikle sig – mens du ligger og sover sødt i soveposen.

 

Hurtige boller


Når det skal gå lidt tjept med at få boller i ovnen om morgenen, er det genialt med en opskrift, hvor bolledejen (som her) laves dagen i forvejen.

 

Du kan røre den sammen på rekordtid, inden du kryber til køjs, og når du vågner, er dejen klar, og det er bare at gå i gang. Hurtigt og overskudsagtigt – hvem vil du imponere på næste tur?

 

Havregrødsboller: Grove boller med havregryn


I denne opskrift er det grahamsmelet og de finhvalsede havregryn, der tilfører smag og power til bollerne.

Fordi havregrynene og melet får en del væde, mens dejen røres, kaldes boller som disse af og til for havregrødsboller. Skulle du derfor stå med en rest kold havregrød fra morgenmaden, kan du sagtens gemme den og røre den i dejen til dine koldhævede boller senere på dagen i stedet for at putte tørre havregryn i. Smart ikke?

 

Sunde boller


Der er masser af gode fibre i grovboller som disse, og med lutter naturlige fedtstoffer fra bl.a. solsikkekernerne og hørfrøene, er dette en bolleopskrift, der er sund på den rigtig lækre måde.

 

Disse grovboller lægger en god og solid bund, så du bliver behageligt mæt samtidig med, at din mave får noget at arbejde med. En god og vigtig start på endnu en ny dag under åben himmel.

 

Et godt råd når du vil bage boller på tur


Vær opmærksom på, at det kan tage lidt længere tid at lave boller ude i felten. Dels fordi de skal bage i længere tid, men også fordi, at du ikke kan bage ligeså mange ad gangen.

 

Er der skrupsultne børn med på tur, kan en pose billige krydderboller være en sand life-saver, når arvingerne skal have stillet den værste sult, inden de gode morgenboller er klar.

 

Gode boller


Vi er flere fra Spejder Sport, der har prøvet kræfter med opskriften på koldhævede boller, og der har tilmed været kritiske børn med som smagsdommere iblandt.

 

Dommen er klar og lyder: De her boller er altså bare gode, og du fortjener at smage dem, næste gang du er på tur.

 

Opskrift på boller


Bollerne i vores opskrift er testet og tilpasset efter, hvad vi kan lide at putte i. Opskriften er derfor kun vejledende, og vi hører mægtig gerne fra dig, hvis du ligger inde med nogle gode tips eller finder frem til din helt særlige variant, når du er på tur.

 

Smid en kommentar nedenfor og inspirer andre til at bage flere lækre grovboller i naturen.

 

God fornøjelse!