På tur

 1. Guide: Sådan indstiller du rygsækken korrekt

  Guide: Sådan indstiller du rygsækken korrekt

  indstil din rygsæk rigtigt, så du undgår gener og skader

  At indstille sin rygsæk korrekt er ikke kun et spørgsmål om komfort. Det er også et spørgsmål om at undgå rygskader, sure miner og en rygsæk, der føles unødvendigt tung. Sidder rygsækken korrekt vil den nemlig føles lettere, og du vil have overskud til at gå lige dén kilometer ekstra, når du er afsted. Heldigvis er det nemt, og vi guider dig her igennem, hvordan du gør.

   

  Inden du går igang

  Før du begynder på indstillingen af din rygsæk, skal du tage rygsækken af ryggen, løsne alle stropper og fylde den, så den har nogenlunde samme vægt, som den kommer til at have, når den skal med på tur.

  Dette giver dig det bedste udgangspunkt for at kunne indstille rygsækken, så den sidder, so

  Læs mere »
 2. Kebnekaise på en weekend i oktober

  Kebnekaise på en weekend i oktober

   

  Kebnekaise er for mange forbundet med det ultimative inden for friluftsliv i Norden. Giebmegaisi, som fjeldet hedder på samisk, er smukt, nemt og utrolig imødekommende med lette tilgåede stier, og uanset årstid er her uanede mængder friluftsliv til gemmebogen. Min gamle ven og klatremakker, Jacob, og jeg var også hurtige til at beslutte, at vores planlagte weekendtur i det kommende efterår skulle gå til magiske Keb.

  Så er spørgsmålet bare, om man kan nå toppen af Kebnekaise på en enkelt weekend i oktober?

   

  Tekst: Casper Kjerumgaard.   Foto: Casper Kjerumgaard og Jacob Lund

   

  Hvem: Casper Kjerumgaard og Jacob Lund

  Hvad: Casper og Jacob prøvede kræfter med Sveriges højeste fjeld

  Hvor: Kebnekaise, Nordverige

  Hvornår: En weekend i oktober

   

  Med regelmæssige mellemrum genoptager Jacob og jeg vore

  Læs mere »
 3. Gode tips og tricks til turen

  Gode tips og tricks til turen

  på tur i shelter med sovepose

  Vil du optimere din oppakning, så den fylder mindst muligt? Vil du have guldkorn om, hvilke snacks der er gode at have ved hånden på vandreturen? Eller vil du lære tricks til båloptændingen, du kan blære dig med over for vennerne?

  Så er du kommet til det rette sted. Vi har i bedste Bear Grylls stil samlet en række tips og tricks, der gør dit næste eventyr til en leg. Igennem årene har vores erfarne personale samlet en række tips og tricks omkring lidt af hvert. Vi har inddelt de bedste råd i 5 katogorier, så du nemt kan navigere rundt og samle inspiration.

  Læs mere »
 4. Få gang i bålet – selv i regnvejr

  Få gang i bålet – selv i regnvejr

  sådan laver man bål i regnvejr

  At lave bål er en god og hyggelig outdooraktivitet, der heldigvis ikke kun behøver at foregå i tørvejr. Selvom det regner, eller lige har regnet, kan du sagtens lave et godt bål i skoven – året rundt.

  Men hvordan får du ild i bålet, når alt er vådt? Og hvor finder man velegnet brænde? Det giver vi dig nogle gode tips til lige her i samarbejde med Det Danske Spejderkorps, der om nogen ved, hvordan man starter bål under udfordrende forhold.

   

  Find tørt brænde

  Selvom hele skoven er våd efter flere dage med regn og slud, er der stadig mulighed for at finde både optændingsmateriale og brænde, så du kan lave bål året rundt.

  Det gælder selvfølgelig om at finde træ, der er så lidt fugtigt som muligt, og her er det smart at kigge op rettere end ned.

  Læs mere »
 5. Bliv klog på dehydrering

  Bliv klog på dehydrering

  fyld drikkedunk eller termokop med vandVidste du, at tørst er et tegn på en mild dehydrering? Lær alle faresignalerne at kende, hvordan du undgår dem og hvad du skal gøre, hvis du alligevel bliver dehydreret – også hvis du er helt alene i vildmarken.

   

   

  Hvad er dehydrering?

  Dehydrering

  Læs mere »
 6. 10 ting du skal vide inden strandturen

  10 ting du skal vide inden strandturen

  tur til stranden

  Sommeren er lig med strandture og solbadning i vandkanten, men hvilke regler gør sig egentlig gældende på en strand? Der er heftig debat om, hvorvidt reglerne for færden på kysterne er for stramme eller ej, men uanset hvad, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i dem, uanset om du ønsker at tilbringe en nat ved de skvulpende bølger eller blot ønsker at gå en tur med hunden i vandkanten.

   bål på strand

  Må vi tænde bål på stranden?

  Ja, bål må faktisk gerne tændes direkte på stranden. Husk dog altid, at det ikke må tændes i bevoksede og klitfredede områder og husk samtidig at fyre bål med omtanke, inden du stryger første tændstik og sluk

  Læs mere »
 7. Aldrig mere vabler!

  Aldrig mere vabler!

  sådan undgår du vabler

   

  Den ultimative guide til at undgå og behandle vabler på turen

  Du kender det sikkert. Den brændende fornemmelse, der gør, at du ikke længere er i tvivl, når du binder støvlen op for at tjekke. Du har fået en vabel. Satans!

  Herfra kan din tur hurtigt forvandle sig til et blodfyldt mareridt, men sådan behøver det nu ikke at ende. Med en række simple tiltag og solid baggrundsviden fra to garvede eksperter ruster vi dig til at både undgå og behandle vabler.

  Vi har allieret os med forfatter og fjeldguide René Ljunggren, der har vandret i Skandinavien i mere end 40 år, under alle tænkelige forhold, og nu deler ud af sin viden og glæde ved friluftslivet på bloggen Outsite Stories. Vi har ligeledes haft fat i overlæge Helmer Thorkild Hansen, der

  Læs mere »
 8. Få hjælp i vildmarken med Garmin inReach

  Når ulykken indtræffer i fjerne vildmarker, er en Garmin inReach guld værd. Med den lille satellit- kommunikator kan du nemlig altid kontakte redningsmandskab med ét tryk på en knap. Johanne Andersen fra Spejder Sports kundeservice var en af de første medarbejdere, der investerede i Garmin inReach SE+.

  Når Johanne pakker sin rygsæk til tur, peger kompasnålen nemlig altid mod nord, og den lille gule dims fik dermed sin debut på vandring i Grønland i september 2017. Her kunne familie, venner og kolleger både sende og modtage beskeder fra Johanne samt følge hendes position under hele turen. Da hun kom hjem, kastede vi os over hende og fik indblik i hendes erfaringer.

   

  Hvor tog I på tur og hvorfor medbragte du en inReach?

  Min veninde og jeg havde altid drømt om Grønland, så i september kastede vi os over den klassiske vandrerute, der går fra Kangerlussuaq til Sisimiut med en smuttur til indlandsisen. En rute på ca. 180 kilometers fjeldvandring. Jeg

  Læs mere »
 9. Godt klædt på til langrend

  Godt klædt på til langrend

  Godt klædt på til langrend

  Langrend er en af verdens mest konditionskrævende sportsgrene. Pulsen kommer hurtigt op, og du producerer en masse varme. At stå på langrendsski stiller derfor helt andre krav til din beklædning end til f.eks. alpint skiløb. Men hvilke? Det kan du læse mere om nedenfor.

  På pisterne er det de tykke skijakker, der er brug for, men på langrendssporet skal du i stedet bruge beklædning, der minder om det løbetøj, du vælger til vintertræningen. Klæder du dig på efter 3-lagsprincippet, er du derfor godt dækket ind, både når du er i fuld sving på løjperne, og når du skal holde en pause eller stoppe og smøre skiene efter. Læs med her og få vores bedste råd og tips, når det gælder det rigtige langrendstøj.

  Læs mere »
 10. Sådan holder du varmen, når kulden bider

  Sådan holder du varmen, når kulden bider

   

  Når temperaturen udenfor falder, er det tid til at se på, hvordan du kan holde kulden for (telt)døren og stadig have et aktivt friluftsliv.

  Her giver vi dig forklaringen på, hvorfor du måske er kuldskær, hvorfor nogle mennesker fryser mere end andre, og så får du vores bedste tips til at holde varmen i vinterhalvåret, så du stadig kan komme ud og få nogle fede outdoor oplevelser.

  Hvorfor fryser jeg altid?

  Undrer du dig over, hvorfor dine hænder og fødder altid er kolde? Eller hvorfor du klaprer tænder på en måde, der leder tankerne hen på en stepdansende Fred Astaire?

  Lige præcis det med at klapre tænder har faktisk en helt naturlig forklaring. Når vi fryser, forsøger kroppen nemlig at producere varme ved at få musklerne til at sitre. Når denne sitren breder sig til kæbepartiet, så er det, du begynder

  Læs mere »