Smøring af langrendsski

Den der smø'r godt - kø'r godt! Intet sted giver det gamle ordspil bedre mening end i forbindelse med langrend. Smøringen vil ofte betyde forskellen mellem en dejlig tur i løjpen eller en sur og slidsom tur med enten bagglid eller ski, der ”klamper”.

Lidt grundlæggende om voks og smøring

Smøringen er en disciplin, der bevæger sig fra det næsten videnskabelige til noget med stearinlys og sælspæk - men for motionistløberen, er der ingen grund til at gå til yderligheder.

Har du et grundsæt bestående af voks, smøreklods og skraber, er det bare om at komme ud i sneen og opleve, hvordan tingene virker. Så kan du altid nuancere din smøring senere.

Overordnet findes der to typer af skivoks med vidt forskellige egenskaber: Glidevoks og fæstevoks. En ofte omtalt undergruppe af fæstevoksen kaldes ”klister”.

Glidevoks

Glidevoksens formål er – som navnet antyder – at sikre det bedst mulige glid. Det er typisk en hård voks, der dels gør for- og bagskien glat og dels har antistatiske egenskaber. Som de fleste skiløbere har oplevet, vil kunststof i kulde blive elektrisk ladet på grund af den statiske elektricitet, som opstår i kulden. Det betyder, at skien får en tendens til at ”klæbe” mod underlaget. En antistatisk glidevoks vil derfor give et bedre glid, der kræver færre kræfter af skiløberen.

For den almindelige motionsløber vil en universel glidevoks som hovedregel dække behovet – uanset temperaturforhold.

Fæstevoks

Fæstevoks sikrer det bedst mulige fæste under skiløbet. I modsætning til glidevoksen, er fæstevoksen blød og klistret, hvilket sikrer greb i sneen og et godt fraspark. For få det bedst mulige greb laves fæstevoksen i forskellige temperaturzoner, da sneens struktur ændres med temperaturen. Når temperaturen stiger, bliver sneen våd, og der kræves en blødere og mere klisteret voks for at give et godt greb.

Anvendes en forkert voks i forhold til temperaturen, vil voksen, hvis den er for kold, ikke fæste i sneen. Det giver bagglid. Hvis voksen derimod er for varm, vil den få sneen til at klistre fast under skien og ”klampe”.


Sådan lægges voks og glider på skien

Fæstevoksen lægges i fæstezonen. Fæstezonen strækker sig fra hælen og cirka 75 cm fremover.

1. Start med at rubbe fæstezonen med fint sandpapir (korn #100) for at for at få smøringen til at hæfte bedre og holde længere.

2. Læg fæstevoks på i overensstemmelse med dagens temperatur (lufttemperatur i skyggen). Det bedste resultat opnås, hvis du lægger 4-5 tynde lag voks. Voksen lægges på ved at gnide voksklodsen frem og tilbage med stor kraft til hele fæstezonen er dækket.

3. De enkelte lag arbejdes ind i sålen med en korkklods ved høj hastighed, så du får en relativ jævn fordeling og overflade.

Glidevoksen påføres glidezonerne og arbejdes ind i sålen. Du vil ofte opnå et tilfredsstillende resultat med en allround glidevoks, der er tilpasset alle temperaturer.

OBS: kom aldrig glider i fæstezonen, så binder fæstevoksen nemlig ikke.

Sådan rengører du skiene

En grundig rengøring af skiene er nødvendig, hvis du vil skifte til en varmere voks, eller når skiene skal klargøres til en ny sæson. Skrab mest mulig gammel voks af med en skraber eller sigel. Spray skirens på og vent et cirka et minut. Tør skien af, og du er klar til en ny sæson med voks.


Valg af langrendsski

Hvilken type langrendsski er optimal til løb i den præparerede løjpe? Og hvilken gør sig bedre i skovbrynet, når sneen er faldet i Danmark? Læs vores guide til valg af langrendsski, der hjælper dig til, hvilken type langrendsski, du skal vælge, og hvilken længde, der passer til dig. For den gamle skrøne om at langrendskiens længe skal tilpasses din højde, er aflivet for længst!


Køb dit udstyr i Spejder Sport

Køb dit langrendsudstyr i Spejder Sport. Vi har et bredt udvalg med gode tilbud på samlede skipakker, langrendsski og langrendsstøvler. Du kan både købe udstyret direkte i webshoppen eller besøge din nærmeste butik og få en snak med vores ekspedienter om dine behov og ønsker.

I Spejder Sport har vi valgt at føre langrendstilbehør og voks fra Toko, der med mange år som leverandør til World Cuppen har markedets bedste udvalg.
Spejder Sport - udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Julegaver

Bestil julegaver senest d. 20. december kl. 12. Så leverer vi inden jul.

Vi bytter julegaver frem til og med d. 21. januar 2018.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

salg@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse