Slibesten og strygestål

Alle knive fortjener at blive vedligeholdte – blandt andet ved at slibe knivene jævnligt, så de fortsat er skarpe. Heldigvis er det både nemt og hurtigt at vedligeholde sine knive – især med det rigtige værktøj. Derfor har vi gode knivslibere, slibesten og strygestål til dig.

Læs mere

Filter

ADLER

349,00 kr. 
HULTAFORS

349,00 kr. 
LANSKY
Lansky Quick Fix
På lager i butik

99,00 kr. 
LANSKY

549,00 kr. 
C. JUL. HERBERTZ

59,00 kr. 
Tilbud
-30%
Tilbud
-30%
Øyo Diamant slibesten Fin
ØYO

244,30 kr.  349,00 kr.  (Spar 30% )
GROUW

39,00 kr. 
VANGEDAL

119,00 kr. 
WILDO

99,00 kr. 

Hold dine knive og økser skarpe med knivsliber, strygestål eller slibesten

Du kender det sikkert godt: Da du skærer gennem den saftige tomat, er det med forventninger om et let, rent snit. Men kniven er ikke blevet slebet i lang tid. Den ellers enkle opgave med at snitte grøntsager er nu blevet til et besværligt projekt, hvor du forsøger at forhindre kniven i at glide og skære dig i fingrene.

Dette irritationsmoment kan du heldigvis undgå med en knivsliber, slibesten eller et strygestål fra Spejder Sport. Med dem kan du nemlig slibe og skærpe dine knive, så de er klar til at forberede dagens mad på spejderturen eller hjemme i køkkenet. Det gør både dit arbejde hurtigere, udskæringerne bliver pænere, og du har mindre risiko for at skære dig. Med helt skarpe knive får du dermed det bedste resultat. 

Hold dine knive skarpe med strygestål

Er din kniv sløv, dur den ikke til ret meget. Det kan også være direkte farligt at give sig i kast med at bruge en sløv kniv. Heldigvis er det både nemt og hurtigt at vedligeholde og slibe sine knive – især med det rigtige værktøj.

Brug et strygestål jævnligt til at ”trække” den væltede knivsæg op. Så holder den sig skarp længere. Man kan ikke se den væltende knivsæg med det blotte øje, men det har en betydning for knivens skær. Professionelle kokke stryger deres kokkeknive hver dag. Efter brug er nok mere passende for outdoor knive, og du kan nemt huske at få det gjort med et lille Vangedal strygestål, der er på størrelse med en blyant og nem at have lige ved hånden på turen.

På sigt er et strygestål dog ikke nok, og så skal der lidt skrappere remedier til. Du kan få slebet nyt skær hos en skærsliber eller lære at gøre det selv. Sløve knive og dolke har det med at ende i en eller anden skuffe til fordel for en ny og skarp kniv. Du sparer altså både penge og skåner klimaet, hvis du selv lærer at vedligeholde og slibe din kniv. Derudover så er det også et håndværk, som med garanti vil imponere dine turkammerater. Så kan også gå lidt længere og læse vores artikel Forlæng levetiden på dit værktøj for endnu mere viden.

Slib din kniv selv - slibesten eller et slibesæt?

Vil du gøre slibe din dolk i bålets skær eller kan det gøres derhjemme? En mini slibesten er et godt valg, hvis rygsækken er tung i forvejen. Hvis du er helt ny i håndværket, så kan du købe en stor slibesten, og øve dig på en meget sløv kniv eller dolk, så du har lidt mere at arbejde med.

  1. Forberedelser: Læg stenen i vand i fem minutter (tilføj eventuelt lidt vand løbende)
  2. Den rigtige arbejdsstilling: Hold kniven i et fast tag i den ene hånd med bladet vendt mod dig selv. Placer den anden hånd på bladet - ikke direkte på skæret
  3. Placer kniven på slibestenen med en 17-30 graders vinkel alt efter, hvad du skal bruge kniven til, og hvor skarp du ønsker kniven. Jo lavere en vinkel, jo skarpere en kniv
  4. Slib din kniv eller dolk med regelmæssige bevægelser frem og tilbage over slibestenen. Her er det vigtigt at holde den samme vinkel og et let tryk
  5. Vend kniven og slib den anden side – denne gang med bladet væk fra din krop

Det er et svært håndværk, men også meget tilfredsstillende at kunne slibe sine knive helt selv. Vil du gerne have arbejdet gjort ordentligt og trænger alle dine køkkenknive egentlig også til en tur, så kan du med fordel købe Lansky slibesæt. Så er det halve af arbejdet med at holde kniven i den rigtige vinkel allerede gjort for dig.

Find din bedste knivsliber hos Spejder Sport

Leder du efter en god knivsliber, og vil du gerne have arbejdet gjort ordentligt fra start? Så er du kommet til det rette sted. Hos Spejder Sport har vi nøje udvalgt vores knivslibere fra mærket Lansky, der er kendt verden over for deres slibesæt og slibesten, som nemt og hurtigt gør dit køkkengrej skarpt igen.

Skal du virkelig i dybden med slibningen, så er et Lansky slibesæt en storfavorit. Sættet er blandt de bedste knivslibere til frilufts-knive. De fleste roder lidt med at holde en konsistent hældning, når de sliber i hånden. Men med et Lansky slibesæt kan du let indstille vinklen. På den måde er det halve af arbejdet med at holde kniven i den rigtige vinkel allerede gjort for dig.

Se, hvordan du bruger et Lansky slibesæt, her: