Slibesten og strygestål

Få dit trofaste værktøj tilbage fra de døde og knivskarpt igen. Brug et strygestål til at forebygge, at knivsægen vælter. Lær det gode håndværk med en slibesten eller gør det nemt med knivsliber eller Lansky slibesæt til knive.

Se længere nede, hvordan du holder dine knive skarpe med strygestål, slibesten og knivsliber.

6 varer

pr. side
Stigende orden
 1. Stor slibesten
  Stor slibesten
  39,00 kr
  Indlæser lager...
 2. Vangedal Strygestål
  Vangedal Strygestål
  99,00 kr
  Indlæser lager...
 3. Mini Slibesten
  Mini Slibesten
  49,00 kr
  Indlæser lager...
 4. Hultafors rund slibesten til økser
  Hultafors rund slibesten til økser
  349,00 kr
  Indlæser lager...
 5. Lansky Slibesæt
  Lansky Slibesæt
  499,00 kr
  Indlæser lager...
 6. Lansky Quick Fix
  Lansky Quick Fix
  99,00 kr
  Indlæser lager...

6 varer

pr. side
Stigende orden

Hold dine knive skarpe med strygestål

Er din kniv sløv, dur den ikke til ret meget. Det kan også være direkte farligt at give sig i kast med at bruge en sløv kniv. Heldigvis er det både nemt og hurtigt at vedligeholde og slibe sine knive – især med det rigtige værktøj.

Brug et strygestål jævnligt til at ”trække” den væltede knivsæg op. Så holder den sig skarp længere. Man kan ikke se den væltende knivsæg med det blotte øje, men det har en betydning for knivens skær. Professionelle kokke stryger deres kokkeknive hver dag. Efter brug er nok mere passende for outdoor knive, og du kan nemt huske at få det gjort med et lille Vangedal strygestål, der er på størrelse med en blyant og nem at have lige ved hånden på turen.

På sigt er et strygestål dog ikke nok, og så skal der lidt skrappere remedier til. Du kan få slebet nyt skær hos en skærsliber eller lære at gøre det selv. Sløve knive og dolke har det med at ende i en eller anden skuffe til fordel for en ny og skarp kniv. Du sparer altså både penge og skåner klimaet, hvis du selv lærer at vedligeholde og slibe din kniv. Derudover så er det også et håndværk, som med garanti vil imponere dine turkammerater. Så kan også gå lidt længere og læse vores artikel Forlæng levetiden på dit værktøj for endnu mere viden.

 

Slib din kniv selv med slibesten

Vil du selv slibe din dolk i bålets skær, så er det bare med at komme i gang med en slibesten. En mini slibesten er et godt valg, hvis rygsækken er tung i forvejen. Hvis du er helt ny i håndværket, så kan du købe en stor slibesten, og øve dig på en meget sløv kniv eller dolk, så du har lidt mere at arbejde med.

Sådan sliber du med en slibesten til knive

Skær eventuelt i et A4 papir før, under og efter slibning. På den måde får du en bedre fornemmelse af, hvor meget, der skal til og hvor skarp den bliver.

 1. Forberedelser: Læg stenen i vand i fem minutter (tilføj eventuelt lidt vand løbende)
 2. Den rigtige arbejdsstilling: Hold kniven i et fast tag i den ene hånd med bladet vendt mod dig selv. Placer den anden hånd på bladet - ikke direkte på skæret
 3. Placer kniven på din slibesten med en 17-30 graders vinkel alt efter, hvad du skal bruge kniven til, og hvor skarp du ønsker kniven. Jo lavere en vinkel, jo skarpere en kniv
 4. Slib din kniv eller dolk med regelmæssige bevægelser frem og tilbage over slibestenen. Her er det vigtigt at holde den samme vinkel og et let tryk
 5. Vend kniven og slib den anden side – denne gang med bladet væk fra din krop


Brug en knivsliber – nemt og ordentligt arbejde

Det er et svært håndværk, men også meget tilfredsstillende at kunne slibe sine knive helt selv. Vil du gerne have arbejdet gjort ordentligt fra start, og trænger alle dine køkkenknive egentlig også til en tur, så kan du med fordel købe en ordentlig knivsliber. Hos os er der to veje du kan gå. Du kan vælge en Lansky Quick fix knivsliber eller en et Lansky slibesæt.

Skal din knivsliber med på tur, kan du med fordel investere i Lansky Quick Fix. Den er lomme-størrelse og fylder altså ikke alverden i rygsækken. Ligesom slibestenene har Lanskys Quick fix knivsliber en grov og en fin (keramisk) side. Vinklen er fastsat, og kniven skal bare gøres gennem et 4-5 gange på hver med medium pres. Er din kniv meget sløv, kræver det selvfølgelig mere.

Skal du virkelig i dybden med slibningen, så er Lansky slibesæt en storfavorit. Den er blande de bedste knivsliber til outdoor knive. De fleste roder lidt med at holde en konsistent hældning, når de sliber i hånden. Med en knivsliber som denne kan du let indstille vinklen. På den måde er det halve af arbejdet med at holde kniven i den rigtige vinkel allerede gjort for dig.

Se, hvordan du bruger et Lansky slibesæt, her:

 

 

Slib din økse med en slibesten

Du kan også sagtens bruge en slibesten til slibe dine økser. En sløv økse kan være farlig, fordi den kan 'hoppe' i mødet med træet. Og der er mange kræfter bag, når du svinger en økse. Tag derfor en god slibesten med på turen. Så er du klar til at vedligeholde, så snart den har brug for det

Selvom den er ny, er den ikke slebet helt færdigt. Det skyldes både fragtsikkerhed og unødigt slid. Det betyder dog at du godt kan give den lidt kærlighed med en slibesten fra start af. I modsætning til slibning af knive, skal denne slibesten kun have vand, når du sliber med den fine side.

 

 1. Sæt dig ned og placer bagenden af øksehovedet på dit lår. Vælg selv om skaftet først skal vende ind mod eller væk fra kroppen. Klingen peger op mod himlen, så du har et godt udsyn.
 2. Brug først den grove side af din slibesten - lav små cirkler frem og tilbage cirka fem gange.
 3. Bestem selv vinklen eller hældningen af slibestenen alt efter, hvor skarp du ønsker øksen. Casper viser i videoen forskellen mellem en meget skarp økse og en normal.
 4. Hæld vand ud over den fine side af din slibesten til den er mættet - den suger god første gang - og gentag de små cirkler frem og tilbage som før.

Husk endelig at beskytte klingen med et økseetui, når øksen er skarpsleben


Få styr på teknikken og din slibesten her:

Viser butikker tættest på
Dette produkt er ikke på lager i nogen butikker